PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Una ACB de dinou equips?

El CSD admet el recurs del CB Ourense, que jugarà a la màxima categoria del bàsquet espanyol la temporada que s’apropa

Per Iván Moure

Un dels partits de la temporada passada a la LEB Or de COB, amb l’afició de fons entregada al seu equip al pavelló Pazo dos Deportes Paco Paz, on jugava l’equip de Gonzalo de Vitoria.
Un dels partits de la temporada passada a la LEB Or de COB, amb l’afició de fons entregada al seu equip al pavelló Pazo dos Deportes Paco Paz, on jugava l’equip de Gonzalo de Vitoria. | Xesús Fariñas / COB
Una piulada a Twitter del Club Ourense Baloncesto a les 16.12 d’ahir feia saltar una notícia d’enorme transcendència per a la Lliga Endesa 2015-2016. «Després de dos mesos d’espera, el CSD ha acceptat la reclamació i la pròxima temporada jugarem a l’ACB», deia.
 
El motiu és que, segons va informar l’entitat gallega, el Consell Superior d’Esports (CDS, sigles en espanyol) havia acceptat el recurs de la seva negativa a jugar a la màxima categoria del bàsquet espanyol la campanya que s’apropa i per tant, aquesta decisió obliga a la readmissió en la Lliga Endesa. Una notícia que arriba mes i mig després que l’ACB rebutgés inscriure l’Ourense en no superar l’auditoria econòmica exigida per poder competir en la millor lliga d’Europa però que l’entitat que presideix Antonio Gavilanes va recórrer en primera instància davant el Tribunal Administratiu de l’Esportiu, que es va declarar incompetent, i posteriorment al màxim organisme espanyol, el CSD, que ha acabat donant-li la raó.
 
Segons informa La Voz de Galicia, encara no s’ha acabat de redactar la sentència, però el rotatiu gallec assenyala que el motiu de la decisió del CSD s’ajusta a que «la posició defensada per l’ACB no s’ajustava a dret i per tant, no s’ajusta a la normativa actual i així li va fer saber al club en una notificació que li va arribar a les 14.44 hores.
 
Continua argumentant La Voz de Galicia que l’Ourense va defensar al màxim els arguments que tenia a favor. Entre ells, que els propis estatus de l’ACB diuen que a data de 30 de juny, l’auditoria presentada per un club té algun defecte i concedeix un termini d’esmena de quinze dies. Va ser un dels punts que l’advocat del club va incloure, quan va tenir accés a la còpia dels estatus de ‘Associació en el moment que el Fuenlabrada es va presentar en l’assumpte.
 
15 DIES PER CORREGIR IRREGULARITATS

A l’Ourense no se li va donar aquest termini per corregir els defectes i si el CSD demostra que aquesta decisió no es va ajustar a la llei, el club que dirigeix Gavilanes tindria un nou termini des de la comunicació de la resolució per tenir-ho tot en ordre.
 
El COB no presentava un patrimoni positiu quan es va fer l’auditoria i això va evitar que pogués entrar a l’ACB, però l’aportació del cànon la primera vegada i la revalorització del dipòsit que es va fer en aconseguir aquest últim ascens, amb l’afegit que la Diputació d’Ourense va augmentar més la cessió del Pazo Paco Paz al club, servirien com actius per tenir un patrimoni positiu.
 
Aquests van ser els principals argumentes legals i econòmics que la defensa jurídica del guanyador del play-off d’ascens de la LEB Or 2014-2015 va elaborar per justificar el seu recurs davant el CSD.
 
SUBSTITUIRÀ EL FUENLABRADA?

Aquesta sentència fa que la pròxima Lliga Endesa agafi un altre rumb. Igual que amb l’Ourense, l’ACB va denegar la inscripció del Burgos per tercer any consecutiu –que ha acabat desembocant en la desaparició del seu primer equip– i va readmetre al Montakit Fuenlabrada, que era l’equip que havia baixat esportivament de la màxima categoria. Des de llavors, que va passar a principis de juliol, l’entitat madrilenya que encapçala José Quintana ha anat treballant en la confecció de la plantilla per tornar a jugar a la màxima categoria del bàsquet espanyol i ha fitxat el pivot nord-americà David Wear, el serbi Oliver Stevic, el belga Jonathan Tabu, el croat Josip Sobin i com a entrenador l’ex del Baskònia que arriba del bàsquet polonès Zan Tabak.
 
Així doncs no sembla viable que l’ACB descendeixi el Fuenla a la LEB Or després de dir-li fa mes i mig que es mantenia a l’elit del bàsquet espanyol. L’ACB encara no s’ha pronunciat, cosa òbvia perquè el CSD no ha fet públic el recurs de l’Ourense, però es veu venir un problema, perquè amb l’ingrés de l’equip gallec hi ha 19 equips en competició a la Lliga Endesa. Un rival més per al MoraBanc?

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT