PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

La plaga del tigre plataner ataca els arbres del passeig Joan Brudieu

L'insecte no pica però s'està tornan molt molest per als veïns

Per EL PERIÒDIC

Passeig Joan Brudieu de la Seu d’Urgell.
Passeig Joan Brudieu de la Seu d’Urgell. | EL PERIÒDIC
Els arbres del conegut passeig Joan Brudieu de la Seu d’Urgell estan patint l’atac d’una plaga del tigre del plataner. Davant aquest fet, L’Ajuntament de la ciutat no descarta una fumigació a la zona afectada per eradicar dita plaga, que s’ha evidenciat a causa de les altes temperatures d’aquest estiu. 
 
Segons els experts, l’insecte no pica a les persones ni el seu contacte implica reaccions adverses, però és molt molest, fet que ha provocat les queixes d’alguns veïns i d’establiments ubicats a la zona.
Segons ha informat RàdioSeu, un dels responsables del servei de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de la Seu, Bernat Pubill, ha explicat a l’ACN que l’anomenat tigre del plàtan viu en simbiosi amb l’arbre i que ja fa uns anys que es troba arreu de Catalunya. 
 
En aquest sentit, Pubill afirma que «la solució al problema passa per una fumigació amb insecticida si és que cal, depenent de la quantitat de població de l’insecte que es detecti». La plaga es controla a la capital urgellenca dos cops per setmana, tot i que la baixada de les temperatures ha regulat la presència de l’insecte i, de moment, encara no s’ha intervingut.
 
Tanmateix, des d’un establiment que té terrassa al passeig s’ha demanat una acció definitiva per evitar la molèstia que ocasiona l’insecte als clients. De moment, s’ha traslladat una queixa a l’Ajuntament i un tècnic els ha visitat. El tigre del plataner, conegut en l’àmbit científic amb el nom de Corythucha ciliata, és un insecte originari dels Estats Units que passa l’hivern sota l’escorça dels troncs i a les esquerdes de la fusta.
 Segons el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, el moment idoni per tractar químicament la plaga és quan l’insecte acaba la hibernació i inicia la primera posta, a la primavera.
 
Tractaments alternatius / La majoria de plàtans d’ombra es troben en zones urbanes, com els que estan al passeig Joan Brudieu, així que en moltes ocasions, l’ús de fitosanitaris químics per polvorització queda descartat. En aquest punt, es opot usar l’endoteràpia vegetal com el millor tractament per a l’eliminació a la prevenció de malalties en l’arbrat urbà.
 
Amb aquet mitjà s’usa un insecticida sistèmic per prevenir i curar els atacs de tigre del plàtan i un fungicida per eliminar la ‘cendrada’, visible en alguns dels arbres. El principal avantatge d’aquesta tècnica és que no cal prendre mesures de precaució durant la seva aplicació. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT