PUBLICITAT

SANT JULIÀ DE LÒRIA

Solució provisional per al miler de lauredians sense aigua potable

La captació del riu de la Peguera es desplaça uns 400 metres per retornar el servei als veïns afectats

Per ESTHER JOVER MARTIN

Membres del Comú de Sant Julià de Lòria i periodistes comproven l’estat de la captació d’aigua de la Peguera, ahir al migdia.
Membres del Comú de Sant Julià de Lòria i periodistes comproven l’estat de la captació d’aigua de la Peguera, ahir al migdia. | E. J. M.
El miler de residents d’Aixirivall i de l’àrea que baixa fins a Sant Julià de Lòria recuperaran el subministrament d’aigua potable entre demà i divendres, les hores en què es tardi a reomplir el dipòsit. Els tècnics del Comú lauredià han col·locat un tub a la captació d’aigua de la Peguera que agafa l’aigua en una font situada 400 metres més enllà. L’aigua que brolla d’aquest punt és neta i sense la terbolesa que afecta el torrent de la Peguera, que abasta d’aigua la zona. L’embrancament, però, és provisional ja que els tècnics encara no han decidit quina serà la solució definitiva per assegurar la potabilitat de l’aigua de la Peguera.

La forta tempesta del passat 21 de juliol va afectar greument tant la captació del riu de la Peguera com la del riu de l’Escobet, dues conques independents. Les captacions subministren aigua a la zona d’Aixirivall i les urbanitzacions Prat del Riu i Costa de Nagol. Als habitatges de Nagol el servei es va restablir 24 hores després de l’aigua perquè es va connectar a una altra xarxa; a la resta de veïns, però, des del 22 de juliol que no disposen d’aigua potable. El subministrament d’aigua corrent no s’ha vist interromput en cap moment, però el líquid no és apte per al consum de boca, és a dir, per beure, mentre sí es pot usar per rentar plats, roba o cuinar (bullint l’aigua).

Els nivells de terbolesa de l’aigua són elevats, concretament d’un nivell de 12 mentre que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana un màxim de nivell 5 per poder consumir l’aigua. «L’aigua no es veu bruta com va passar a Escaldes, però les anàlisis han revelat que no és apta per al consum humà», va aclarir ahir el cap de Servei d’Aigua del Comú de Sant Julià, Àlex Graña. En unes 40 hores, el veïnat recuperarà l’aigua potable.

10.000 tones de runa / La tempesta de finals de juliol va provocar una torrentada que va colgar de pedres i runa la captació de l’aigua de la Peguera. Els tècnics del COEX de Govern van retirar més de 10.000 tones de material de la captació i l’entorn i la carretera. A més, el 31 de juliol, 10 dies després de l’aiguat, quan els nivells de terbolesa ja havien baixat de manera considerable, una nova tempesta va tornar a afectar la zona. La captació de la Peguera va tornar a quedar colgada de terra i es van haver de realitzar de nou treballs de neteja.

Per retornar l’aigua potable al veïnat, Graña va detallar que del tub de 400-500 metres estés més enllà de la captació original «s’obté aigua molt neta» ja que «s’ajunta amb el torrent més avall», és a dir, els dos sortidors d’aigua són independents i es troben més avall del punt de captació. L’aiguat ha desviat el curs del riu i la captació ha quedat dins del llit del riu de la Peguera.

El responsable del Servei d’Aigua va subratllar que «estem estudiant si la captació de la font pot ser la definitiva o quina altres opcions tenim. Estem calculant preus, fent estudis, etcètera». Per ara, provisionalment, la nova captació s’ha connectat amb la xarxa d’alimentació del dipòsit de Coll Jovell que ja s’ha començat a omplir.

La llera del riu s'ha mogut / La tempesta ha mogut la llera del riu, que abans era d’un metre i mig i ara és de vuit metres d’amplada. «El riu ha fet nou camí i hem de desplaçar la captació cap a un costat perquè no estigui afectada cada cop que plogui fort perquè es torna a tapar», va puntualitzar Graña. El responsable d’aigües de la parròquia va detallar que «abans de la tempesta la terbolesa de l’aigua tardava unes dos o tres hores en arribar a la captació, ja que els sediments s’anaven filtrant naturalment; ara, però, el riu baixa molt ràpid, en deu minuts, i no hi ha temps de filtrar. La llera està nova, molt neta, i la terbolesa baixa molt ràpidament». En canvi, l’aigua de la font situada a uns 400 metres més amunt de la captació ja ve filtrada naturalment i no presenta tanta terbolesa.

Els tècnics lauredians estan pendents dels estudis per determinar com fer de nou la captació d’aigua fora del llit del riu i s’instal·lin nous mecanismes al dipòsit d’Aixirivall, com un filtre de molta més capacitat per evitar el pas dels sediments al dipòsit. A més, també s’instal·larà una sonda de terbolesa perquè talli l’aigua en cas que augmenti el nivell de terbolesa i desviï l’aigua fora de la captació.

Compensacions econòmiques/ El conseller de Manteniment i Urbanisme del Comú de Sant Julià de Lòria, Dot Jordi, va agrair la feina realitzada pels diferents departaments i empreses implicades a l’hora de netejar la runa que va inundar la Peguera –10.000 tones– i les actuacions realitzades per garantir el subministrament d’aigua des d’aleshores.

Jordi va donar les gràcies, especialment, «la comprensió del veïnat afectat per la falta d’aigua de boca». El conseller va anunciar que el departament de Finances comunal està estudiant de quina manera es podrà compensar al miler de ciutadans afectats la deficiència en el subministrament d’aigua potable. «Es farà en els futurs rebuts, potser hi haurà un descompte pels dies sense aigua per al consum de boca». El veïnat d’Aixirivall i la seva àrea no pot beure aigua de l’aixeta des del 22 de juliol, és a dir, avui fa 22 dies i el Comú els vol recompensar.

La tempesta perfecta / El fenomen que va provocar la torrentada del 21 de juliol no és habitual sinó que és un cicle que es pot repetir cada cinc segles. Amb tot, no és la primera vegada que Andorra i, concretament a Sant Julià, pateix forts aiguats que provoquen desbordaments de rius i torrents i esllavissades. La tempesta de juliol va ser excepcional i va provocar diverses conseqüències, com la torrentada que va inundar el centre de Sant Julià i la contaminació de la captació d’aigua de Claror d’Escaldes-Engordany. De fet, l’esllavissada a la zona de Claror va afectar dos vessants: Sant Julià i Escaldes. L’afectació ha estat molt greu ja que Escaldes ha hagut de construir una presa al riu Madriu i a la Peguera s’ha de desplaçar la captació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT