PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El Govern paga 430.000 € l’any al personal especial

El sou mitjà de les 13 persones contractades és de 2.744 euros

Per E. J. M.

El cap de Govern, Toni Martí, durant un acte.
El cap de Govern, Toni Martí, durant un acte. | TONY LARA
El Govern inverteix cada mes 35.670,89 euros en pagar els salaris de les tretze persones que té contractades com a personal de relació especial. El cap de Govern firma l’edicte, del 29 de juliol, en què s’anuncien els sous mensuals nets. La mitjana mensual (sense comptar cap paga extra) és de 2.743,91 euros, tot i que els salaris van dels 4.091,87 euros als 1.683 euros. Fent un càlcul sobre tretze pagues (les mensuals més l’extraordinària), les finances públiques destinen del pressupost 463.721,57 euros anuals en el personal de relació especial.

La persona contractada més ben pagada és membre del Gabinet del cap de Govern. Després de les eleccions generals del passat març, Martí va contractar un home de confiança, una mà dreta, com a personal de relació especial. Fins fa uns mesos, el líder de l’Executiu tenia cap de Gabinet, un càrrec públic, que requeia en Esteve Vidal. El càrrec de cap, ara per ara, no s’ha cobert. Martí també ha contractat una altra persona en règim de relació especial per al seu Gabinet.

En aquesta legislatura també s’han contractat dues persones per al Gabinet de comunicació, que han substituït els anteriors responsables de premsa i comunicació. Com a personal de relació especial també hi ha treballadors de les secretaries d’Estat d’Administració Pública i Turisme i Comerç; dels departaments de Medi Ambient i Sostenibilitat, Finances, Transports (dos), Afers Multilaterals i Cooperació i Promoció Cultural i Política Lingüística, i una persona per a la Direcció General de Salut.

El nombre de personal de relació especial ha disminuït respecte el 2012, quan es comptabilitzaven 22 contractacions mentre que ara en són 13. La quantitat que s’hi destina també és inferior, ja que el 2012 era de 68.807 euros mensuals mentre que enguany és de 35.670 euros.

Segons l’article 8 de la Llei de la funció pública (any 2000) és «personal de relació especial aquell que presta, amb caràcter de confiança, serveis d’assessoria o assistència al cap de Govern, als ministres, al president del Consell Superior de la Justícia i als cònsols; el seu nomenament correspon directament a aquestes autoritats; aquestes persones poden ser destituïdes en qualsevol moment, i en tot cas cessen quan també ho faci el titular del càrrec que els va nomenar». Generalment, són càrrecs lligats a una legislatura.

L’article 95 de la Llei aclareix que «quan la persona  nomenada com a personal de relació especial té la condició de funcionari, se suspèn aquesta última relació de treball amb reserva de la plaça de la qual és titular com a funcionari en la seva administració d’origen. Una vegada cessi com a personal de relació especial, el funcionari pot reintegrar-se a la seva plaça i li ha de ser reconegut, a tots els efectes, el temps de servei prestat».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT