PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cinc establiments turístics sancionats per incomplir el ROAT

Les multes totals per no inscriure’s, no enviar dades i no reflectir els clients, ascendeixen a 5.764 euros

Per EL PERIÒDIC

Reunió pública sobre el Registre d’Ocupació d’Allotjaments Turístics a Canillo.
Reunió pública sobre el Registre d’Ocupació d’Allotjaments Turístics a Canillo. | ALEX LARA
El Ministeri de Justícia i Interior ha sancionat cinc establiments turístics per no complir amb algunes de les normatives que s’han de seguir segons el Reglament del Registre d’Ocupació d’Allotjaments Turístics (ROAT). La sanció més alta –de 3.001 euros– es va imposar a un allotjament per no estar registrat al Reglament. De la mateixa manera, es van penar dos establiments per no haver inscrit clients –amb 901 euros de multa–, i altres dos per no haver inscrit clients i per unes inscripcions incorrectes –amb 901 i 60 euros respectivament–.
 
A banda d’aquestes sancions, des que es va aprovar el ROAT el passat 21 de gener, 323 dels 327 establiments d’allotjaments turístics que hi ha a Andorra, ja s’han inscrit al Registre. Així doncs, el 98,8% dels establiments descrits, estan registrats. De la resta no inscrita, un 1,2%, tres no s’han apuntat al ROAT perquè es tracta de noves altes i encara s’estan fent els tràmits corresponents per regularitzar la situació. L’altre, és el cas de sancionament amb 3.001 euros comentat anteriorment. 
 
A més, del total de 323 establiments inscrits, 305 –un 93,3%–, envien les dades pertinents cada any, mentre que la resta –18 establiments– no les envien. D’aquesta manera, el Registre comptabilitza 22 allotjaments que no estan inscrits o no envien les dades.
 
Durant aquests darrers mesos, el Ministeri de Turisme i Comerç ha estat fent un treball intens per informar, ajudar i facilitar la inscripció al ROAT de tots els allotjaments turístics d’Andorra. I segons informa el mateix, des del Servei de Policia i des de la Secretaria d’Estat de Turisme i Comerç, «es fa un seguiment i un control dels 18 establiments que avui dia no envien dades i no tenen clients». 
 
A més, assegura que en la majoria de casos, això es degut al fet que són petits establiments i segurament no tenen clients per comptabilitzar-los. Sumant també algun cas en que s’ha detectat que no s’ha aportat la informació demanada degut a «algun error informàtic que l’empresari està corregint», aclareix el ministeri.
 
De la mateixa manera, s’han trobat casos en que són establiments tancats durant tot l’estiu i fins que no es tornin a reobrir a l’hivern per iniciar la temporada d’esquí, no es podrà fer el control corresponent. Tot i això, durant els darrers mesos, el Servei de Policia ha realitzat nombroses verificacions i continua fent el seguiment de la correcta aplicació del ROAT, utilitzant com a referència les dades que els establiments faciliten al registre, la freqüència amb la que ho fan, l’exactitud de la informació, etc. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT