PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El ministeri d’Agricultura obre un expedient a l’agressor del gos

El director, Landry Riba, espera poder obrir la via administrativa

Per IVÁN ÁLVAREZ

Landry Riba, durant una presentació a l’edifici de Govern.
Landry Riba, durant una presentació a l’edifici de Govern. | Tony Lara
L’Associació Protectora dels Animals de Companyia, Laika, va posar ahir una denúncia contra l’home que presumptament va llançar un gos rottweiler per la finestra de casa seva i aquesta notificació ha arribat, també, al ministeri d’Agricultura, que es troba al corrent dels moviments. El seu director, Landry Riba, va manifestar que ells, com a departament, han obert un expedient d’ofici «contra la persona que comet la suposada infracció». 
Una de les sol·licituds de Laika en la seva demanda era poder tipificar com a delicte el maltractament animal i, en aquesta denúncia, només pot arriba una contravenció penal, una sanció econòmica. «Si la policia judicialitza el cas, nosaltres no podrem obrir la via administrativa fins que no es tanqui la via judicial i poder seguir actuant per la administrativa perquè, clar, la llei diu que els processos administratius han de quedar en suspens fins que no es tanquin els penals», va explicar Riba. En aquest sentit, el ministeri d’Agricultura ara està esperant que la Batllia resolgui el cas i poder obrir la via administrativa, a través de la Llei de tinença i protecció dels animals. Des de l’associació, es va demanar «la sanció màxima», que en aquest cas, seria d’uns 12.000 euros. 
 Actualment, el codi penal d’Andorra, no contempla una pena de presó per maltractaments als animals, sinó que tan sols es poden posar sancions de fins a la quantitat esmentada als qui atemptin contra la salut i vida d’aquests. En aquest sentit, Riba va explicar que «l’únic punt del codi penal que recull aquest tipus d’actes és l’article 502 i porta associada una contravenció penal. És a dir que no poden arrestar a la persona, ni se li pot aplicar una pena de presó i la sanció econòmica té un límit. Per la via judicial no es pot anar més enllà d’això».
Per tant, l’obertura d’expedient del ministeri d’Agricultura ja està realitzada però roman en suspens fins que no es resolgui el tema per la via judicial. Un temps d’espera que Riba assegura desconèixer perquè la policia encara es troba investigant.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT