PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Canvi de filosofia per al VPC

L'equip de rugbi modifica la política de fitxatges perquè el forà vingui a complementar i no a ser una peça important

Per Iván Moure

Abelló, que torna a l’equip després de la lesió greu que del novembre del 2014 (principis del curs passat), en un partit de la campanya 2013-2014.
Abelló, que torna a l’equip després de la lesió greu que del novembre del 2014 (principis del curs passat), en un partit de la campanya 2013-2014. | Àlex Lara
L’alarmant declivi que va patir el VPC la temporada passada al grup 1 de la Promoció d’Honor, quan va passar de lluitar mà a mà amb el Leguevinois pel títol i l’ascens directe durant tota la primera volta a haver de patir per salvar la categoria, ha provocat una profunda reflexió de la cúpula del club tricolor. Després de mesos de reunions i debats, s’ha arribat a la conclusió de que cal un replantejament de la filosofia de club. Aquest estiu ha servit per marcar noves directrius i ara, la manera de veure les coses és diferent. Ja ho va avançar EL PERIÒDIC D’ANDORRA en les edicions del passat 19 de maig –«El VPC prepara un projecte per mantenir l’estabilitat al vestidor»– i del 22 de juliol –«Una nova proposta d’equip»–i això està començant a agafar forma.
 
ANUL·LAT EL PRIMER ENTRENAMENT

El VPC, que havia de viure ahir el primer dia d’entrenament, va posposar-lo per a avui, a les 19.00 hores a l’Estadi Nacional. Amb tot, aquest rotatiu va analitzar amb Manuel Romo les línies mestres per al VPC d’aquesta temporada i amb la primera pregunta, el tècnic ja va donar símptomes de que els canvis s’estan posant a la pràctica. 
 
PUJAR JA NO ÉS PRIORITARI

Qüestionat sobre quins eren els objectius de l’equip per a la pròxima temporada, la seva resposta no va deixar de ser sorprenent: «Sempre és guanyar i sempre és pujar. Però el que jo vull és fer un equip per millorar el nivell dels jugadors d’Andorra. Això és el que realment em preocupa». D’aquesta manera, d’una banda es treu la pressió que persegueix el VPC des que va baixar d’Honor, el curs 2012-2013, que sempre s’ha venut com favorit per l’ascens; i de l’altra marca el nou camí a seguir, amb altres preferències abans que les d’estar pendent de la classificació. «A la llarga, les victòries són conseqüència de practicar un bon joc. Tot va lligat», va detallar Romo per reforçar els seus arguments.
 
LA RESPONSABILITAT, PER ALS DE CASA

El punt clau en la nova filosofia del club és la de donar galons a la gent de casa, no als forans. Fins ara, tot fitxatge d’estrangers buscava donar un salt qualitatiu i es carregava a ells tota responsabilitat. El risc era que si allò sortia malament, acabava no tenint solució. «Abans, si no rendia un fitxatge, acabava no rendint ningú», opina Romo. «I això, per tradició, sempre ha acabat afectant greument a la selecció».
Un clar exemple és Thomson, que era mig equip, assumia responsabilitats però al final, ni va acabar funcionant ell ni va acabar funcionant la resta. El VPC no era un equip, per això es va ensorrar estrepitosament en la segona volta  Ara, el prisma és el de buscar els complements a fora «Som amateurs i tenim el gruix de jugadors d’Andorra. Aquests són els que han de jugar i ser importants».
 
CANVI DE LÍDERS AL VESTIDOR

Aquest estiu ha vingut amb problemes extres, ja que jugadors de pes com és el cas de Consuegra, Alieu, Carmona, Berrier o Benjamí Taurinyà entre d’altres –a més dels estrangers Thomson i Taveridze– no vestiran la samarreta del VPC la temporada que s’acosta. Així que el tècnic necessita més líders i ha demanat a alguns jugadors que facin allò que es diu post temporada, que consisteix en fer treball específic en l’impàs que va des que va acabar el curs anterior fins que comenci la temporada d’aquesta. Jugadors com Junqueiro, Raya, Èric Risco, Tosatti  han fet una feina intensiva, principalment de gimnàs, per assumir aquest nou rol de líders que se’ls demanarà. Romo no s’ha preocupat en excés, doncs, per l’adéu de tants jugadors importants perquè també ha pogut recuperar  els germans Liam i Kim Jordan, Gonzçalez o Marc Abelló. «Aquests sí són grans reforços. Gent de qualitat, amb ganes i sobretot... Són de casa», s’alegra el tècnic. De fet, també té cares noves d’estrangers, però ni són georgians, ni australians, ni líders, ni jugadors que haurien de passejar-se en una categoria com Thomson a Promoció d’Honor. S’ha contractat els centres Matías Sá (Tarragona, de Primera Catalana) i Josep Maria Simón (Enginyers, Honor B espanyola) i el tanca Hugo Stival (Sporting Club Rieumois, Segona Federal). També s’eviten així que els salaris dels estrangers siguin més alts que els d’Andorra, ja que segons Romo havia sentit en algun entrenament en boca d’algun jugador: «Que corri aquest, que és el que cobra».
 
EL CLUB NO PAGARÀ LES FITXES

Una de les coses que menys van agradar a Romo quan va rellevar Dídac Martinez a la banqueta del VPC a mitjans de la temporada passada és que cap al final «de 60 jugadors que teníem amb llicència, acabaven venint 17». Això vol frenar-ho com sigui perquè ho té clar: «Denota falta de compromís».  Una fitxa federativa costa 160 euros, que no és tampoc una gran despesa, però sí pot demostrar que el que s’apuntarà serà per ganes i compromís. No per diners o perquè jugar els surt gratis i fins i tot, amb alguna compensació econòmica. «El que no pugui venir, almenys s’ho pensarà».
 
ROMO VA FORMAR PART DEL PROCÈS

Fa un quart de segle que Manuel Romo, de 52 anys, va arribar a Andorra procedent de l’Argentina. «Jo també vaig ser un fitxatge i he passat per aquesta roda», admet el tècnic, que parla amb consciència. «Per això penso que parlo amb criteri quan dic que és necessari canviar la filosofia del club».
El més important és que Romo compta amb el recolzament de la directiva, amb qui ja va parlar d’aquests canvis des del dia que és l’inquilí de la banqueta del VPC, al febrer d’aquest any. Ara cal temps, perquè és un procés lent passar la responsabilitat a l’andorrà. Perquè la nova mentalitat és: per què buscar fora el que pots fabricar a casa?

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT