PUBLICITAT

ORDINO

Calvó proposarà que maltractar animals s’inclogui al codi penal

Medi Ambient treballa per modificar la llei de tinença i protecció

Per E. J. M.

Imatge de suport a Kruck, el gos que va ser llençat per la finestra.
Imatge de suport a Kruck, el gos que va ser llençat per la finestra. | EL PERIÒDIC
Els últims casos coneguts de maltractament d’animals –com l’ofegament de diversos gats de carrer, el gos que va morir asfixiat dins d’un vehicle a ple sol i el ca llençat per una finestra– han indignat les entitats que defensen els animals i part de la ciutadania en general. L’associació Laika ha reclamat que el maltractament greu s’inclogui en el codi penal i el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat no descarta treballar-hi. De fet, la titular de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va admetre ahir que «en dues o tres setmanes presentarem una proposta».

La ministra es va reunir ahir amb les entitats protectores d’animals Acana, Bomosa i Laika i els va insistir «que el codi penal és un text molt global que no tracta només de la protecció animal, per tant, la modificació ha de ser coherent amb la resta». La introducció del maltractament a un animal com a delicte penal podria ser una realitat, tot i que es tracta «d’una proposta molt embrionària», va matisar Calvó.

El motiu de la trobada entre Calvó i el director d’Agricultura, Landry Riba, amb les entitats proanimals, ha estat començar a treballar conjuntament en la modificació de la Llei 13/2012, del 12 de juliol, de tinença i de protecció d’animals. «Hem començat a treballar l’articucat de la llei i hem repassat amb les associacions el Títol I [disposicions generals]», va aclarir la ministra. «En dues o tres setmanes ens tornarem a reunir de nou per consensuar el text, i preveiem entrar el projecte de llei al Consell General a la tardor», va anunciar.

El canvi en la norma pretén «millorar aspectes relacionats amb el benestar dels animals i de perfeccionar les definicions actuals dels conceptes de maltractament i patiment dels animals, així com les infraccions previstes a la llei i les sancions que se’n deriven». L’article 2.3 de la llei estableix que «ningú no pot provocar sofriments ni maltractaments als animals» i l’article 11.1 ordena que «els ministeris responsables de l’agricultura i del patrimoni natural i les persones legalment autoritzades poden comissar els animals si hi ha indicis manifestos de maltractaments o tortures, si presenten símptomes d’agressió física o desnutrició o si es troben en instal·lacions inadequades, definides per reglament».

En el capítol d’infraccions molt greus s’estableix que ho són «els maltractaments i les agressions físiques greus als animals». Les sancions per als casos molt greus són, segons determina la llei,una multa que va dels 3.000 als 12.000 euros. Les entitats animalistes demanen que s’inclogui al codi penal perquè s’afegeixi la pena de presó.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT