PUBLICITAT

Andorra La Vella

Noves flors, més voravia i major descontent

Alguns comerciants de Riberaygua es queixen per les places d’aparcament perdudes

Per ESTEFANIA GRACIA

Obres que s’estan realitzant per embellir la zona de Riberaygua, ahir.
Obres que s’estan realitzant per embellir la zona de Riberaygua, ahir. | TONY LARA
Ja s’han iniciat les obres d’embelliment del carrer Bonaventura Riberaygua, i tot i que encara queden uns dies per la seva finalització –doncs s’espera que estiguin enllestides cap al setembre– alguns comerciants de la zona ja han manifestat el seu descontent vers les «places d’aparcament que s’estan perdent». I és que tot i que el Cònsol Major d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, ha assegurat que es van estudiar els espais d’aparcament i es va veure que aquests «no eren rotatius, sinó que l’utilitzaven els propis comerciants», alguns veïns i dependents de la zona, no hi estan d’acord.
 
«Els clients que paraven un moment per preguntar preus o comprar alguna cosa en concret, ja no poden parar, i no vindran fins aquí si no tenen lloc on aparcar» remarca una de les comerciants. A més, «ara estan aparcant les motos sobre la voravia, ara mateix tinc una moto aquí davant de la botiga, i un cotxe envaint part del pas de zebra», «i és que des que s’han tret les places de zona blava, aparquen on poden» . 
 
Enfront d’aquestes pèrdues de zones d’estacionament, Minguillón ha volgut recordar que hi ha tres aparcaments propers a la zona de Riberaygua. Però alguns dels comerciants no ho veuen com una solució, doncs «l’aparcament del Parc Central està pocs dies en funcionament, quan no està tancat pel Circ du Soleil ho està per les festes majors, o alguna altra activitat» i «l’aparcament del 2000, que ara es comunal, està bastant ple i no tant a prop». A més, un dels establiments remarca que els seus clients compren sacs de 20 o 30 quilos i «no aniran amb el sac carregant fins a ves a saber on». Per tant, «alguns clients opten per aparcar sobre la voravia o entorpir el tràfic per poder carregar en un moment el que han comprat». De la mateixa manera, alguns dels comerciants no saben «d’on ha tret el comú que el 80% dels enquestats estaven d’acord amb el projecte i el suporten», doncs «hem estat parlant entre nosaltres i no veiem que els qui estan contents amb el projecte sumin aquest tant per cent». 
 
Cal remarcar però, que el descontent per la nova voravia i decoració és concentra més en la part baixa del carrer, doncs cap a la zona de dalt, els comerciants s’embla que estan més conforme amb les obres que s’hi realitzen, «potser també perquè tenen més carrers adjacents i no noten tant la pèrdua d’aparcaments», comenta una comerciant de la part baixa de Riberaygua. Sigui o no per aquest motiu, hi ha establiments que celebren la iniciativa i creuen que és «un bon reclam per promocionar el carrer i fer-lo més atractiu».
 
D’altra banda, els descontents  «no creiem que les voravies fossin tant estretes com per haver-les d’eixamplar», «hi ha carrers molt més estrets, per aquests s’hi passava perfectament». Pel contrari, també hi ha qui creu que els nous espais «aniran molt bé pels turistes, ja que tindran més llibertat per passar i podran comprar més relaxadament, com en l’Avinguda Meritxell».
Les obres s’havien establert per embellir la zona i acontentar els comerciants, però veient les queixes provocades, els veïns i la gent que hi passa pel carrer cada dia no té del tot present que els canvis hagin estat a millor. Tot i això «caldrà veure com acaben les obres i com ho deixen, perquè veient el que estan tardant i tot l’espai que ens han tret, hauran de ser unes flors molt boniques les que estan posant». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT