PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L'aniversari inoblidable de la Vuelta

La cursa espanyola compleix 80 anys en una edició que apunta a històrica amb Andorra i 'Purito' de protagonistes principals

Per Iván Moure

'Purito', abans de començar la sessió d’entrenaments d’ahir del Katusha Team en terres andaluses.
'Purito', abans de començar la sessió d’entrenaments d’ahir del Katusha Team en terres andaluses. | KATUSHA TEAM
La Vuelta està d’aniversari i la festa promet ser ben grossa. Avui es compliran 70 edicions i 80 anys des de la creació de la gran ronda espanyola, fidel al seu estil d’apuntar al cel i anar a la recerca de l’espectacle fins a l’últim metre. Javier Guillén s’ha encarregat de que els corredors tinguin tots els ingredients necessaris: u nou arribades en alt, totes elles inèdites, i un cartell excepcional amb el flamant campió del Tour 2015 Chris Froome i totes les figures de la cursa francesa a excepció d’Alberto Contador, vigent campió que ha decidit no defensar el títol. «El cos té un límit», va tancar fa dues setmanes el líder de Tinkoff-Saxo.
 
Sí que hi haurà entre la gran constel·lació d’estrelles que hi ha a la llista d’inscrits el resident Joaquim Purito Rodríguez, qui amb 36 anys encara somia amb guanyar una gran ronda: «S’ha de creure i intentar-ho» emfatitza el primera espasa del Katusha, qui avisa també que el Tour va ser per a ell un trenca-cames: «Vaig acabar-lo bastant tocat, però he descansat». Avui comença una nova carrera, vol passar pàgina i té clar com fer-ho: «Vull recuperar el meu nivell i aspirar a tot, encara que sóc conscient que venen els millors està difícil».
 
A favor d’ell juga el coneixement al dit de l’etapa reina, la que està cridada a posar cadascú al seu lloc i que es disputarà íntegra al Principat. El 3 de setembre. 138 quilòmetres entre Andorra la Vella i els Cortals d’Encamp. Purito intueix que depara l’etapa 11 de les 21 que contempla el calendari- «Farà molt mal. S’han comprimit 5,2 quilòmetres de desnivell en una distància relativament curta, amb sis ascensions sense descans. Si em trobo bé podré aprofitar que conec la zona...», va desitjar. Els ports són els de la collada de Beixalís, Ordino, la Rabassa, la Gallina, la Comella i els Cortals amb rampes d’entre 7,1% i 11,6%. Una bestiesa. Tot just el que agrada. És la nova joia de la corona.
 
LES NOU ARRIBADES EN ALT

La primera setmana, però, ja preveu quatre batalles per Andalusia: Caminito del Rey (etapa 2), Vejer de la Frontera (4), Cazorla (6) i Capileira a las Alpujarras (7). Continuarà la batalla dels escaladors a la cimera del Sol (9) i després d’Andorra, l’equador de la cursa, no trobarem etapes mítiques de Lagos de Covadonga, Angliru o la Bola del Món, però el tríptic càntabre-astur promet més espectacle arribades a Fuente del Chivo (14), Jitu d’Escarandi (15), on hi ha el pendent més temibles de la Vuelta 2015, que arriba al 20% i Ermita de l’Alba (16).
 
POLÈMICA EN LA PRIMERA ETAPA

«Després d’haver rebut inquietuds d’equips i corredors, i després d’un reconeixement del recorregut amb el director tècnic de la prova, i després d’obtenir l’acord de la Unió Ciclista Internacional (UCI), aquest jurat ha decidit que l’etapa es desenvoluparà sobre el recorregut previst però els temps seran comptabilitzats per a la classificació per equips, i no per a la individual». 
 
Aquest és el comunicat que va publicar ahir a primera hora de la tarda la organització de la Vuelta per desencallar el problema de que dels 7,4 quilòmetres de la crontrarellotge per equips que hi ha avui entre Port Banús i Marbella, gairebé 4 passin per sorra de platja premsada. Dijous passat organització, corredors, equips i UCI no van arribar a cap acord respecte a un terreny que molts consideraven «perillosa i susceptible de provocar caigudes» i ahir, el màxim ens internacional, va decidir prendre una decisió rocambolesca en la primera polèmica que aixeca la cursa espanyola abans del seu inici. Així doncs es manté el traçat original, amb tots els seus riscos, però els registres només seran vàlids per a la classificació per equips.
 
Amb tot, esperen 3.374 quilòmetres repartits en sis etapes planes, tretze de mitja i alta muntanya, una crono individual i la d’equips, que no val per a la individual. Tres setmanes de vertigen, amb Andorra i Purito de protagonistes principals.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT