PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

CTRASA veu en l’augment dels residus la pujada del consum

El Centre de Tractament de Residus d’Andorra espera superar les 39.000 tones

Per EL PERIÒDIC

Les instal·lacions de CTRASA que reben i tracten els residus sòlids urbans (RSU) que es generen per part de la població.
Les instal·lacions de CTRASA que reben i tracten els residus sòlids urbans (RSU) que es generen per part de la població. | TONY LARA
El residu sòlid urbà (RSU) està, segons l’Associació espanyola d’Empreses de Valorització Energètica d’RSU (AEVERSU) –de la qual forma part l’andorrana CTRASA–, directament relacionat amb el consum. Enguany, el Centre de Tractament de Residus d’Andorra (CTRASA) espera superar les 39.000 tones d’aquest tipus d’escombraries tractades, segons informava l’Agència ANA, el que suposaria un creixement del 3% respecte a l’any passat i deixaria el centre andorrà en una situació de funcionament correcta, sense necessitar ja urgentment l’augment dels residus. 
 
En aquest sentit, la seva gerent, Cristina Rico, es va mostrar satisfeta i va explicar que la dada de l’RSU està directament relacionada amb la reactivació del turisme i el consum. A més, Rico va celebrar doblement el fet perquè la incineradora es beneficia d’aquest augment i «ens ha permès pujar una mica el règim de funcionament». «Al carrer veus més moviment», continua Rico, «es confirma amb els residus que rebem: aquest agost està sent un molt bon mes».
 
La incineradora, clau / A part de la deixalla industrial i dels residus de la recollida selectiva que s’exporten, l’element més important del Centre de Tractament de Residus d’Andorra és la incineradora, on principalment es tracta el residu sòlid urbà (RSU) –les escombraries particulars, el principal residu que genera el país. Després d’un període de davallada en l’entrada d’escombraries, la incineradora va haver d’optar per les aturades programades per fer estoc de residus, ja que si no, el règim estaria per sota del recomanat pel fabricant. La caiguda, però, «ja ha acabat», segons la gerent del centre, Cristina Rico i la previsió aquest 2015 és recuperar un 3% de residus respecte a l’any passat.
 
La tendència s’explica, segons va manifestar la gerent a l’ANA, per un augment del consum i el turisme. A més, assegurava ahir que el reciclatge continua creixent igualment, per la qual cosa un fet no és incompatible amb l’altre. La davallada de residus havia obligat, alguns anys, a fer fins a quatre o cinc aturades de la incineradora, però des de l’any 2013 s’ha aconseguit tornar a les dues aturades per motius tècnics recomanades –una a la primavera i una a la tardor. 
Ara, el repte és aconseguir que aquestes aturades siguin el més curtes possibles. No obstant això, ja no hi ha la necessitat urgent d’aconseguir més residus, tot i que amb més de 20.000 tones de marge fins al funcionament òptim –pensat per a 60.000 tones– un acord amb algun municipi dels països veïns per gestionar els seus residus seria ben rebut. 
 
L’augment de residus implicaria també més generació d’electricitat –que compensaria el consum de la planta– i menys avaries de la incineradora. En realitat, la bona notícia per als responsables de CTRASA és que la pujada dels residus generats s’explica per un augment del consum. «La tendència va a més, si les estimacions es compleixen, anirem al 3%; al carrer veus més moviment, es confirma amb els residus que rebem que aquest agost està sent un molt bon mes», va concloure Cristina Rico. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT