PUBLICITAT

Arinsal

El CIC vol dinamitzar Arinsal i desestacionalitzar el turisme

El Comú inverteix 100.000 € en el nou centre d’interpretació

Per Marisa da Costa

Assistents a la inauguració del centre d’interpretació observaven ahir el documental de Jaume Riba.
Assistents a la inauguració del centre d’interpretació observaven ahir el documental de Jaume Riba. | Tony Lara
Coincidint amb el darrer dia de festa major del quart d’Arinsal i acompanyat pel cònsol menor, Raul Ferré i la consellera de Cultura, Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Jael Pozo, el cònsol major de la Massana, David Baró, inaugurava ahir a la sala d’exposicions el Centre d’Interpretació del Comapedrosa (CIC). 
L’espai, que a partir d’avui obrirà les seves portes als visitants tots els dies de l’any, va tenir un cost de 100.000 euros invertits amb l’objectiu de «dinamitzar el quart d’Arinsal» tant a nivell turístic com comercial, però també està orientat a oferir una nova plataforma de difusió del Parc Natural on s’ubica el pic més alt del Principat. Així mateix, David Baró destacava la funció pedagògica de les noves instal·lacions: «Tot i que, per ara és auster i humil perquè hem volgut ser prudents, és molt funcional i té prou espai perquè puguem fer activitats amb les escoles». De fet, l’òrgan comunal es posarà en contacte amb els diferents «sistemes educatius del país, així com amb el Govern», per tal de «desenvolupar una sèrie de tallers i activitats» destinats a «divulgar la fauna i la flora» del parc natural, tal com va exposar Baró, però també amb la finalitat de permetre interpretar la zona als qui no hi puguin accedir.
 
A banda de voler ser motiu d’atracció per a excursionistes i turistes, a l’hivern seguirà «el repte de  fer veure als visitants que Andorra és un país obert els 365 dies de l’any», va comentar Baró. El cònsol assegura que amb el CIC es farà veure als qui trien el Principat com a destí per a esquiar que també existeix una basta oferta turística per als mesos estivals.
 
A més de «reactivar el poble d’Arinsal», «la idea és que el poble, els hotelers i els comerciants el promocionin, juntament amb Andorra Turisme, per així cada any fer créixer el centre», va destacar Baró, qui al discurs d’inauguració i agraïments als implicats en el projecte ja augurava el creixement del CIC, supeditat a la seva progressió.
 
Funcions del CIC/ En habilitar la sala d’exposicions de l’edifici d’Arinsal, a més de perseguir fer una difusió «més científica» i interpretativa de les propietats del Parc Natural del Comapedrosa, es pensava en l’afegiment d’un nou punt d’informació iturisme per a la parròquia de la Massana. Obert durant tot el dia de dilluns a dissabte i els matins de diumenge, complimentarà el servei donat al centre de la parròquia.
 
A més de mapes i dels principals equipaments del Comapedrosa, el local d’oci que ocupava abans la sala d’exposicions d’Arinsal conté ara plafons que en desenvolupen la història i cultura, fan un recorregut pels processos geològics i expliquen els medis tant aquàtics, rocosos com vegetals del territori. Entre altres continguts, traduïts al castellà, francès i a l’anglès, es reprodueix en una pantalla el documental dirigit per Jaume Riba, qui també és l’autor de les imatges que acompanyen les explicacions.
 
La presència d’Antoni Grau, un home de 99 anys originari del quart d’Arinsal, per destapar la placa inaugural del CIC va voler il·lustrar, segons va dir Baró, «la complicitat entre el poble i les persones que han treballat» en el nou centre, que ocupa un espai llogat.
PUBLICITAT
PUBLICITAT