PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

SDP considera que Raiffeisen.ad mantindria els llocs de treball

Victor Naudi demana que el Govern no descarti d’entrada la iniciativa cooperativista

Per E.G.

Victor Naudi i els impulsors de la proposta Raiffeisen.ad es van reunir ahir al Consell.
Victor Naudi i els impulsors de la proposta Raiffeisen.ad es van reunir ahir al Consell. | TONY LARA
El cap de la llista nacional de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, assegura que les quatre vies que contempla la llei andorrana de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries –on es contemplen els passos perquè Vall Banc deixi de ser un banc pont– no garanteixen en cap cas que els antics treballadors de BPA puguin mantenir el seu lloc de feina. I és que segons Naudi, «contràriament al que s’ha dit que la llei de reestructuració garanteix els llocs de treball –fet que no és cert–, jo ja vaig dir en la sessió de consell on es va dictaminar la llei, que allò era erroni». Per tant «si pensem que el banc pont pot mantenir alguns llocs de treball amb un cert moment, hem de pensar que a la llarga, difícilment es podran mantenir». 
 
En front d’aquest fet, Naudi creu que amb la proposta cooperativista de Raiffeisen «la major part dels treballadors podrien conservar el seu lloc de treball i seria un punt a favor», a més, «també hi ha el capital dels clients, que amb aquesta iniciativa, també es veuria garantit i amb sortida».
 
De totes maneres, Naudi afirma que tot i que els impulsors de la proposta Raiffeisen els hi passaran més informació, «hi ha qüestions tècniques i sobretot jurídiques que hem d’aprofundir». Per ara, però, Naudi comenta que no hi ha cap trava per a que la iniciativa cooperativista pugui tirar endavant, «si més no, l’únic impediment seria que el Govern i l’AREB diferenciessin entre el que és una resolució i una reestructuració», ja que aquí, ja hi ha «uns objectius plantejats i determinats». 
 
D’aquesta manera, Naudi demana al Govern que no descarti d’entrada la proposta Raiffeisen: «Volem que l’estudiï a fons, perquè quan més opcions hi hagin, millor pel futur que queda de Vall Banc i pel sistema financer andorrà», doncs «està tocat i cal consolidar-lo, donar una imatge de seriositat i transparència». I de portes en fora, «mostrar que tenim un sistema financer amb el quin es pot creure i que té possibilitats de futur». 
Per la seva part, el primer secretari del Partit Socialdemòcrata (PS), David Rios, comenta que la nul·la garantia per part de la llei respecte els llocs de treball, no és «un tema que pugui afirmar rotundament», tot i això, «sembla ser que la cooperativa –si mai és viable– tindria més possibilitats de mantenir els llocs de treball». Però «tampoc tenim el dictamen dels assessors que ens diguin que la proposta de Raiffeisen es viable i que a més, es mantindria la feina com diuen els promotors de la iniciativa».
 
D’altra banda, Rios comenta que tenen uns «dubtes raonables» respecte a la proposta cooperativista. «Ens agradaria que una iniciativa com aquesta anés endavant, però tenim uns dubtes molt tècnics i necessitem que els assessors s’hi posin a treballar i els puguin resoldre». A més, Rios assegura que, per ara, no poden avançar si és una proposta viable o no, «perquè no tenim acabat l’estudi». «El que sí estaria bé és que l’AREB valorés i estudiés la iniciativa, ja que tenen els recursos disponibles les 24 hores del dia» conclou el primer secretari del PS. 
 
Pel que fa al partit Liberals d’Andorra, també se suma a l’estudi i anàlisi de la proposta Raiffeissen, doncs després d’haver-se reunit amb els impulsors, el partit valorarà i estudiarà la viabilitat de la iniciativa amb els seus experts. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT