PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un dels estius més calorosos i amb més pluges dels darrers vuit anys

Durant els últims tres mesos s’ha registrat una temperatura mitjana de 20,1ºC

Per ESTEFANIA GRACIA

La temperatura mitjana registrada durant els mesos d’aquest estiu ha estat de 20,1ºC.
La temperatura mitjana registrada durant els mesos d’aquest estiu ha estat de 20,1ºC. | TONY LARA
Segons dades extretes del Servei de Meteorologia d’Andorra, aquest és un dels estius més calorosos i amb més precipitacions dels darrers vuit anys, doncs fins a data d’avui, la temperatura mitjana de l’estiu 2015, on s’han contemplat els mesos de juny, juliol i agost, és d’uns 20,1ºC. Mentre que pel mateix període de l’any passat, es va registrar una temperatura mitjana de 17.9ºC. I si es comparen les dades amb les registrades els darrers vuit anys, es contempla que només hi ha un estiu en que la temperatura s’hagi equiparat a la d’aquest 2015, fa tres anys, al 2012, quan la temperatura mitjana registrada també va ser de 20,1ºC. 
 
De la mateixa manera, durant aquests mesos d’estiu, s’ha registrat una precipitació total de 277,4 mm, i respecte el mateix període de l’any passat, es va registrar un total de 275,8 mm. Tot i que no es troba molta diferència pel que fa al total de precipitació entre els dos anys, sí es contempla una notable variació amb la precipitació anotada l’any 2008, quan es van registrar 206 mm. 
 
Destacar també que durant l’estiu del 2012, es va registrar una precipitació de tan sols 51,2 mm, la xifra més baixa anotada en els darrers vuit anys.
 
Conseqüències de la calor / En front d’aquestes dades, i tenint present l’onada de calor que va arribar a Andorra i els països veïns, la xafogor d’aquest estiu ha portat algunes situacions de neguit al Principat. Doncs tot i que no s’han registrat incidents massa destacables, les altes temperatures sí han afectat al dia a dia d’alguns habitants, sobretot els qui havien de treballar les vuit hores sota el sol, que s’aixoplugaven com podien dels intensos rajos i s’intentaven hidratar el màxim possible. 
 
I és que treballar en altes temperatures o fins i tot conviure amb l’onada durant el dia a dia, pot comportar deshidratació, marejos, més esgotament i fins i tot mal humor, d’aquesta manera, els experts asseguren que la calor intensa afecta a l’estat d’ànim de les persones fent que aquestes estiguin més susceptibles i irritables. Destacar però, que a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell no s’han produït ingressos o casos d’insolació destacables durant aquest estiu. 
 
Destrosses per les fortes pluges / Un dels estius amb més precipitacions. Fet que no ha passat gens desapercebut pel Principat. Doncs encara estan pressents les riuades i destrosses provocades per les fortes tempestes que van afectar sobretot a les parròquies de Sant Julià i Escaldes-Engordany. I és que no costa massa recordar els més de deu dies que els veïns d’Aixirivall van haver de passar sense aigua potable. O les més de 2.000 garrafes d’aigua que el comú escaldenc va repartir entre els seus ciutadans degut a la impossibilitat de veure la tèrbola aigua que rajava per les llars. D’altra banda, sembla que durant aquest dissabte i diumenge el sol acompanyarà al Principat, però de cara a la setmana vinent –a partir de dilluns– la pluja i el mal temps tornarà a estar present fins gairebé el proper divendres. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT