PUBLICITAT

Andorra la Vella

Martí crida a la «compenetració» entre agents econòmics i socials

El cap del Govern convida els partits a suprimir «dissidències» a la inauguració d’‘Europa, reptes de futur’

Per Marisa da Costa

El cap del Govern, Antoni Martí, i el moderador de la 32a Universitat d’Estiu, Jean-Paul Marthoz.
El cap del Govern, Antoni Martí, i el moderador de la 32a Universitat d’Estiu, Jean-Paul Marthoz. | El Periòdic
Emmarcat en la primera jornada d’una Universitat d’Estiu d’Andorra que enguany se centra en Europa, reptes de futur, el cap del Govern, Antoni Martí, recordava que «el futur d’Andorra passa per fer un salt més enllà de les fronteres», motiu pel que cridava a la «compenetració» entre «els agents econòmics, els socials i les forces polítiques», actors amb qui assegurava que s’intensificaran les reunions properament i als que oferia «assessors» per tal de «vehicular els seus neguits» al respecte de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE).
 
El paper del Principat en el context global i la importància d’establir-hi vincles van copsar el discurs inaugural amb què Martí donava pas a l’inici de les quatre jornades que, des d’ahir i fins el proper dijous, a partir de les sis de la tarda, tindran lloc al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
Antoni Martí va insistir en la necessitat d’adaptar-se a la realitat europea supeditant la seva «prosperitat i progressió» a la participació del país al «mercat global». De fet, afirmava que el procés d’obertura econòmica encetat la darrera legislatura s’encamina no només a l’atracció d’inversió estrangera sinó a la possibilitat de «treballar des d’Andorra cap al món» tot aprofitant les «oportunitats exteriors».
 
El dirigent reconeix que «la negociació serà llarga», motiu pel que considera «important que no hi hagi dissidències dins de casa». Amb aquest objectiu, Martí anunciava properes reunions amb els partits polítics i aprofitava per denunciar les veus detractores que s’han alçat al respecte del procés d’associació amb la UE: «No es tracta d’una invenció de fa quatre dies sinó d’una posta de molts governs». Posava sobre la taula els noms d’ex caps del Govern com el liberal Antoni Pintat o el socialdemòcrata Jaume Bartumeu per  incitar els altres partits a donar continuïtat als esforços de diversos «colors polítics» i demanar-se l’origen de les «pors» que s’han manifestat al respecte de l’associació. Martí assegura que es tracta d’una oportunitat per als joves tot equiparant l’acord d’associació amb un «pacte intergeneracional». Així, convidava així a «superar discursos populistes i demagogs» perquè «Andorra ha estat tancada i isolada» per les seves característiques «però el seu progrés ha anat molt lligat amb les seves relacions més enllà de les fronteres».
 
Jean-Paul Marthoz, periodista i professor que al llarg de la 32ª edició de la Universitat d’Estiu exercirà com a moderador i oferirà una de les vuit ponències, ratificava la importància per a Andorra de participar del mercat interior europeu ressaltada per Martí. 
 
Gérard Bossuat u Justin Greenwood encetaven les intervencions al voltant de la Unió Europea tot deconstruint el procés històric que el continent va seguir per arribar a la integració i el paper dels lobbies en un conjunt d’Estats que, avui dia, afronta crisis com la migratòria, l’estabilitat grega o la desconfiança existent entre països.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT