PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Mateu intervé a la Conferència de Presidents de Parlament

El síndic general focalitza el seu discurs en la democràcia

Per EL PERIÒDIC

El síndic general, Vicenç Mateu, durant la seva intervenció a Nova York
El síndic general, Vicenç Mateu, durant la seva intervenció a Nova York | Consell General
El síndic general, Vicenç Mateu, va abordar el tema de la democràcia en la societat actual durant la seva intervenció a la 4a Conferència Mundial de Presidents de Parlament. La intervenció, a la seu de les Nacions Unides a Nova York, va reunir durant tres dies, 130 presidents de Parlament que debatran sobre el paper de la democràcia per a la pau i el desenvolupament; el paper dels parlamentaris per a la implementació i l’assoliment dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible; els reptes i les oportunitats amb què es troben els parlamentaris quan exerceixen la seva la funció de control a l’executiu; i sobre introduir o reforçar el tema de la igualtat de gènere al parlament.
En la primera jornada celebrada ahir, Mateu va assenyalar durant la seva intervenció –recollida per l’Agència ANA– que encara queda molt «per assolir el respecte universal dels drets humans i els principis democràtics» i va alertar «d’un cert perill per a la democràcia que pot venir no tant d’enemics exteriors, com en el seu moment ho foren els règims absolutistes o els diferents totalitarismes, com d’una acceptació rendida i acomodada davant d’una democràcia poc exigent i desorientada que sembla abdicar dels seus principis». 
Per aquest motiu, Mateu va cloure el seu discurs indicant que «de l’educació en general i del foment de la capacitat lingüística i reflexiva, més enllà de la incorporació acrítica de qualsevol nova tecnologia, en depèn més que mai la qualitat de la nostra democràcia i la nostra condició d’homes i dones lliures». Entre els alts càrrecs presents enguany hi ha el secretari general de l’ONU (Ban Ki-moon), el president de l’Assemblea General (Sam K. Kutesa ), l’enviat especial de la UNESCO per a la pau i la reconciliació (Forest Whitaker), l’administradora del PNUD (Helen Clark) i la directora executiva d’ONU dones (Phumzile Mlambo- Ngcuka). 
Aquesta Conferència se celebra poc abans de la Cimera de caps d’Estat i de Govern de l’ONU que tindrà lloc a finals d’aquest mes (25-27 setembre 2015) i on es preveu que s’aprovin els disset objectius per al desenvolupament sostenible (ODD) que succeiran als objectius del mil·lenni aprovats l’any 2000 per  al període 2000-2015.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT