PUBLICITAT

Andorra la Vella

Joaquim Llimona: «Europa sí que necessita a Andorra»

L’expert afirma que l’associació comportarà més pros que contres

Per Marisa da Costa

Jean-Paul Marthoz i el ponent Joaquim Llimona conversen moments abans d’iniciar-se les converses d’ahir.
Jean-Paul Marthoz i el ponent Joaquim Llimona conversen moments abans d’iniciar-se les converses d’ahir. | Tony Lara
El professor de dret europeu Joaquim Llimona contradiu les incomptables veus que, des que es parla de l’acord d’associació del Principat amb la Unió Europea, asseveren que cal actuar amb prudència en el procés perquè la institució internacional no necessita negociar amb un país amb les dimensions i capacitats d’Andorra. 
 
El també advocat fonamentava primordialment l’afirmació en la necessitat, per part de l’organisme supranacional, d’assegurar el funcionament del seu mercat intern. La posició «territorial i geogràficament» privilegiada del país, juntament amb la seva «gran influència» en matèria de «desenvolupament, transport i energia», són alguns dels aspectes pels que Europa veu amb bons ulls un pacte amb el Principat i pels que, sota el punt de vista de Llimona, «en respectarà les particularitats» a l’hora d’establir-hi acords. Aquestes són algunes de les idees que Joaquim Llimona definia en la compareixença ‘Andorra i la UE’, en el marc d’una Universitat d’Estiu d’Andorra pensada enguany en clau europea. 
 
Joaquim Llimona, qui al llarg de la seva trajectòria ha ocupat diversos càrrecs en l’àmbit europeu i exterior, veu en l’acord de negociació amb la UE «més oportunitats que no pas amenaces». Per a l’actual comissionat de Relacions Internacionals i Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona, el vincle entre ambdues institucions no suposarà un problema; comparteixen valors i models polítics i econòmics similars. Tanmateix, l’expert advertia que es tracta únicament de previsions basades en l’experiència de processos similars, «com Suïssa o Liechtenstein» i advertia que «és difícil saber com acabarà». En aquesta línia, recordava la immersió en la mateixa negociació d’altres dos petits països: San Marino i Mònaco. En aquest sentit, matisava que, si bé «hi haurà un acord d’associació genèric», es desenvoluparan «protocols específics per a cada país».
 
En el cas concret del Principat, assenyalava la possibilitat d’expansió per a les empreses andorranes i la manutenció d’una fiscalitat amb avantatges respecte dels països que l’envolten. Pel que fa a les quotes d’immigració, confiava que la UE sigui «flexible» i assegurava que, de totes formes, la migració «intracomunitària és molt petita».
 
Els països de l’europa oriental/ L’especialista en relacions internacionals Francesc Serra, va precedir la intervenció sobre Andorra i la UE amb una exposició sobre ‘La UE i els països d’Europa central i oriental’. El professor de la Universitat Autònoma de Barcelona va centrar bona part de la seva ponència en el conflicte que afecta a Ucraïna i les diferències que aquest fenomen està aixecant entre una UE «que ha comès moltes equivocacions» i una Rússia que s’ha vist atacada i ha respost d’una forma més «agressiva i violenta del que esperàvem» però que «necessita restablir contactes amb occident». Per a l’especialista, el futur d’Ucraïna passa a curt termini per la seva independència, doncs per ara ni el propi govern autòcton està tenint la capacitat de prendre les regnes i controlar unes zones territorials de l’est molt deslligades del poder.
PUBLICITAT
PUBLICITAT