PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

La Raiffeisen presenta una oferta per adquirir una porció de BPA

La cooperativa argumenta que la seva solució és la que garanteix «la mínima pèrdua de valor»

Per IVÁN ÁLVAREZ

Xavier Feliubadaló i Eusebi Nomen, representants de la cooperativa
Xavier Feliubadaló i Eusebi Nomen, representants de la cooperativa | El Periòdic
Una representació de la Societat Cooperativa Raiffeisen va adreçar-se ahir a la seu de l’AREB per mantenir una trobada amb els tècnics financers i jurídics de l’agència de reestructuracions bancàries i presentar la confirmació de l’oferta d’adquisició d’un part de BPA o l’adquisició d’accions dins d’una reestrucuturació o recapitalització de l’entitat. 
Aquesta oferta renovada planteja una sèrie de dubtes que els impulsors del banc cooperatiu van voler introduir en el document formal presentat ahir a l’AREB. El president dels responsables de la Raiffeisen, Eusebi Nomen, va afirmar que «depenent de quina sigui l’actuació de l’AREB es produiran més o menys danys a clients i als empleats». Nomen va definir algunes de les preguntes adreçades a l’AREB que, un cop resoltes, haurien de donar pas a l’oferta ferma de la cooperativa per adquirir una part de BPA: «via una triangulació de la cooperativa en un escenari de reestructuració, de recapitalització i mitjançant una oferta d’adquisició d’actius i passius, per separat, en un escenari de resolució o una adquisició d’una part de BPA després d’una escissió».
Sotmesos a la confidencialitat, els responsables de la societat cooperativa van assegurar no poder desvetllar el contingut del missatge que els hi havia transmès l’AREB en la reunió, però, tot i això, no van amagar la seva satisfacció en reconèixer que l’Agència de Reestructuració d’Entitats Bancàries havia acollit «amb molt d’interès» la seva oferta «i amb el compromís d’estudiar-la», com va apuntar Xavier  Feliubadaló, que es va mostrar convençut que les autoritats implicades tindran en compte la proposta de la cooperativa.
Els impulsors de la banca Raiffeisen van voler insistir en que «hi ha altres camins més enllà del banc pont i això és una evidència» i que «amb totes les persones que hem parlat coincideixen en què l’alternativa que s’ha de dur a terme és aquella que generi la menor destrucció de valor econòmic i social», va assegurar amb contundència Nomen. Un criteri que també comparteix l’AREB, segons va apuntar Feliubadaló qui esperava que la resolució de l’agència «vagi en aquest camí i tenim confiança que així sigui».
«Els dubtes que hi poguessin haver han quedat ja esvaïts avui perquè les alternatives que presentem són absolutament realitzables», va esgrimir Nomen quan se li va plantejar el to prudent amb el que va recollir la proposta de la cooperativa el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró. El president de la societat cooperativa va rematar afirmant que la seva opció «està dins de la llei i permet una destrucció de valor molt inferior a altres camins i que cadascú demostri quina és la destrucció de valors en cada una d’aquestes vies».
Els treballadors demanen celeritat/ D’altra banda, els representants dels assalariats de BPA van reclamar ahir a l’AREB que enceti, de forma urgent, la negociació individual amb els diferents empleats per poder conèixer el seu futur i pal·liar la incertesa global que encara resideix en la plantilla de la Banca Privada. En declaracions a la RTVA, el portaveu dels treballadors, Lluís Pérez, va assegurar que «després de sis mesos en aquesta situació no és agradable estar pendent encara d’un fil sense saber res del teu futur». Igualment, l’altre delegat dels assalariats de BPA, Xavier Bonell, va posar l’accent en el neguit que provoca en els empleats la indefinició de no saber qui d’ells passarà a Vall Banc i qui es quedarà sense feina: «la incertesa és molt mala companya i fa que no puguis estar al 100% de les teves capacitats». Pérez va assegurar, també, que la situació els està fent un mal psicològic i que des que BPA va ser intervinguda ja han abandonat l’empresa unes 40 persones per treballar a altres entitats bancàries del país.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT