PUBLICITAT

Barcelona

La fortalesa mental marcarà el camí de la tricolor a Bòsnia

La selecció haurà de demostrar demà com ha digerit la derrota per golejada encaixada a Israel

Per Joan Josep Blasco

Ildefons Lima tracta de robar la pilota al davanter centre israelià Hemed, en el partit de dijous a l'Estadi Sammy Offer d'Haifa.
Ildefons Lima tracta de robar la pilota al davanter centre israelià Hemed, en el partit de dijous a l'Estadi Sammy Offer d'Haifa. | AFP PHOTO / JACK GUEZ
El passat, com a element pretèrit, s’ha de deixar enrera. S’ha de tenir en compte, sobretot el més recent, però cal mirar endavant i centrar-se en el que arriba. I per a la selecció el proper repte és el que té demà a Zenica contra Bòsnia i Herzegovina. La preocupant imatge mostrada dijous, sobretot en la primera part, ha de servir per no repetir errors i tractar de mantenir una millor imatge davant els balcànics, que en aquest matx acaben de gastar les seves darreres opcions de classificació per a l’Eurocopa de França de l’any vinent.

Del que va succeir a Israel se n’ha de fer un punt i a part. Els primers quaranta cinc minuts van ser horrorosos, amb la selecció completament desbordada pel rival. En la represa el guió ja va ser un altre, amb el matx completament decidit. Els andorrans ja no van estar tant tenallats. I el camí que es vol seguir és el d’aquest període. «Ens hem d’agafar a l’equip que vam ser en la segona part», afirma el seleccionador, Koldo Álvarez, que va veure com els seus jugadors no podien frenar als hebreus. Sabíen amb quins handicaps es trobaven pel moment amb que arribaven els uns i els altres, però el plantejament no va funcionar. «El ritme era molt diferent entre nosaltres i ells. La classificació estava en joc i això es nota».

Bona part de la desfeta va ser per rebre un gol només començar l’enfrontament. Als tres minuts el marcador es va moure, el que desfà amb tot el que s’ha treballat. Encaixar tant aviat «és un pal, perquè pots estar molt bé físicament, que mentalment t’afecta». Un altre aspecte a arreglar és el de donar facilitats al rival. Van ser nombroses les faltes comeses prop de l’àrea i tres de les dianes van tenir el seu origen a pilota aturada. En les marques no es va estar encertat davant un conjunt com Israel, que té en l’estratègia com un dels seus punts forts. L’hebreu és un equip en aquest aspecte «fora del normal. Té molts recursos en aquest sentit i ho vam patir. No hem de deixar que ens crein aquestes oportunitats».

Però ara només queda pensar en Bòsnia i sobretot després del mal tràngol de Haifa toca veure «com ens recuperarem mentalment». Els balcànics, que van ser al Mundial de Brasil, estan decepcionant en aquesta fase. Ocupen la penúltima posició amb només vuit punts. Ja no tenen marge d’error i no depenen de si mateixos per ser a l’Eurocopa l’any vinent. Dijous van perdre contra Bèlgica per 3-1. «No poden perdre cap punt més. Si volen ser tercers han de recuperar els punts a Israel», que actualment són quatre. Aquesta delicada posició a la classificació fa que tinguin «molt clar quin és el seu objectiu» i més davant la seva afició, que ja no els en perdonarà cap més ensopegada. Davant aquesta perillositat les directrius de Koldo és que els seus seus jugadors «estiguin dins el partit més estona. Ser més compactes, com vam ser en la segona part amb Israel. I que tinguem l’ambició de competir».

JUGADORS TOCATS

El partit a Haifa va tenir conseqüències en alguns jugadors. Jordi Rubio va veure tarjeta groga, el que el fa complir cicle i és baixa per sanció. Ja no va desplaçar-se a Bòsnia i després del matx a Israel va tornar cap el Principat. La resta de problemes són físics. Cristian Martínez amb un fort cop al turmell, Marc Rebés amb un a l’esquena, i Víctor Rodríguez amb una contractura al quadríceps. Tots tres s’espera que es recuperin a temps i puguin estar disponibles davant Bòsnia. Amb el que continua comptant Koldo és amb Max Llovera, que dijous debutava amb l’absoluta. Aquesta estrena es va produir en un partit «complicat, però va estar bé l’estona que va ser al camp. És un noi que té moltes ganes de treballar i de seguir creixent en el món del futbol».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT