PUBLICITAT

La Massana

Es podia superar

L’espectacle del descens posa punt i final a uns Mundials de BTT i Trial de Vallnord que la UCI defineix com «perfectes»

Per Iván Moure

L’espanyol Antonio Ferreiro en ple vol a l’últim salt, de 18 metres, que hi ha tot just abans de l’arribada amb les grades i l’esplanada habilitada del Prat del Roure a vessar, ahir.
L’espanyol Antonio Ferreiro en ple vol a l’últim salt, de 18 metres, que hi ha tot just abans de l’arribada amb les grades i l’esplanada habilitada del Prat del Roure a vessar, ahir. | Tony Lara
Perfecta. Aquesta és la paraula que va utilitzar ahir el director del comitè de BTT de la Unió Ciclista Internacional (UCI), Emin Müftüoglu, per definir l’organització dels Mundials del 2015 que van posar punt i final ahir amb el descens. Amb l’espectacular Copa del Món del 2013 encara a la retina, el que es va viure tota la setmana passada a la Massana i en especial ahir demostra que allò de fa dos anys es podia superar. En espectacle, en espectadors però també en el que el públic gairebé no aprecia si es fan les coses bé: l’organització.
 
La festa va ser grossa, amb gent disfressada, a prop dels seus ídols, un sol que feia goig... No hi ha xifres de quina ha estat l’afluència però el director dels Mundials, Sergi Balielles, va assegurar: «Hem superat les xifres del 2013 segur». A la meta, més o menys hi havia 15.000 fa dos anys i ahir, per a Balielles, «ha tornat a estar a vessar». A dalt, en el camí paral·lel al circuit dissenyat per al públic, és on es pot explicar que es superin els 35.000 visitants de la darrera Copa del Món tot i que Müftüoglu, també perdut demandat per l’afluència, indiqués que «potser 25 o 30.000 persones».
 
El directiu turc del màxim ens internacional només va tenir paraules de lloança per tot el que es va viure, tant la setmana passada com l’anterior, amb els Màsters. «Des de la comissió de BTT estem encantats perquè hem rebut tot l’ajut necessari, tota la gent ha estat involucrada. Ahir [per dissabte] a la nit al sopar vaig veure el senyor Cookson [el president de la UCI] i estava molt feliç, igual que jo. Marxem molt satisfets de la Massana i amb la sensació de que Vallnord pot arribar a ser com Fort William. Estem treballant tots junts perquè tingui tot el necessari».
 
TRES COPES DEL MÓN SAP A POC 

La UCI ha pogut veure en les darreres dues setmanes que Andorra pot ser una seu fixa en el calendari de la Copa del Món, com la seu escocesa. S’han acabat els Mundials 2015 i això és insuperable però per a Balielles, «ara ens hem de mantenir». De moment part dels deures ja estan fets, ja que el calendari de la màxima cita mundialista tornarà els pròxims tres anys, però es pot fer més: «A partir d’aquí tenim un compromís de la UCI i alguns dels seus directius han dit públicament que recolzarien un contracte amb Andorra a deu anys vista».
Per aquí van els trets. El cònsol de la parròquia, David Baró, també va parlar d’un contracte a llarg termini. «Aquests dies hem estat treballant molt a prop amb els membres de la UCI i també els hem portat per la Massana i han pogut veure els comerços implicats, molta decoració de bicicleta, moviment... S’han quedat sorpresos per tot el que han vist i ens han dit que  tot això s’ha de plasmar com sigui en un bon dossier, que enviarem la setmana que ve. Ens han dit que tenim el seu vot però ells són tres i són catorze membres». Però que es demanarà amb aquest dossier?: «Tenim signades tres Copes del Món fins el 2018 i l’any que ve volem mirar d’aconseguir-ne tres més i lligar-ho tot en un contracte comercial de deu anys», va dir orgullós un Baró que té clar que Andorra s’ha de reflectir en dos miralls: «Fort William, que és seu fixa [i l’única del planeta a la qual s’ha de pagar entrada] i Whistler, que es la clara aposta de l’ski and bike i que factura el 50% a l’hivern i el 50% a l’estiu».
 
Tal èxit es deu a la implicació de moltes parts. I part de les felicitacions també han de pertànyer al Govern, pel el seu recolzament econòmic. El ministre de Turisme, Francesc Camp, té clar que la inversió «té un retorn molt més alt del que ha costat». Per això va deixar clar la línia a seguir: «Hi ha molta competència però hem de continuar apostant per esdeveniments com aquest, la Vuelta, el Tour o el muntanyisme perquè el retorn és important».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT