Zenica - Enviat Especial

Inicis travats

La selecció cau a Bòsnia encaixant tres gols a la primera meitat en un duel en què els dos conjunts acaben amb 10 jugadors per una picabaralla

Per ALBERT CANES

Kolasinac fa anar per terra a Cristian per treure-li el control de l’esfèrica en el partit disputat a l’estadi Bilino Polje de Zenica. | Dado Ruvic / Reuters
El terrorífic inici d’Israel era el que més havia de treballar Andorra. No podia ser que amb encaixessin gols a dojo en qüestió de pocs minuts i es sentenciés el partit. Aquest idea, o ordre imperiosa que havia posat Koldo Álvarez. La selecció va fer un treball correcte de posicionament, i ho va acatar, però al final és el de sempre, i contra el talent no es pot lluitar. Es pot minimitzar, però no eliminar, i aquesta llei que per ara és universal, fins que es demostri el contrari, és un pes amb el qual ha de lluitar la tricolor.

Per tant, guió esperat i també formació previsible veient la segona part del partit davant Israel. Koldo va alinear cinc defenses, amb Lima incorporat entre Sonejee i Rebés, mostra de la lliçó apresa de dijous. Malgrat tot, la qualitat dels bosnians es va imposar des del primer minut i arribaven fàcilment a l’àrea tricolor. Dzeko va ser el primer en rematar al primer minut, però la pilota va sortir desviada. Els tricolors seguien corren darrera de totes les pilotes, amb la motivació que Bòsnia va estar perdonant amb errades en el tram final, o també per mèrit dels defensors tricolors. Amb la pilota en joc, la defensa funcionava bé, però en jugades aturades la història canviava. Córner al minut 13 i Ermin Bicakcic arriba al segon pal, sense marca i només acompanyat per Vedad Ibisevic i rematada de cap enganyant a Pol, que s’havia llançat bé.

Els 11 jugadors tricolors es van tancar completament a camp propi, i Bòsnia buscava la seva en ocasions seguides una darrera l’altra. Ibisevic i Dzeko eren els grans protagonistes de les accions, i el segon va trobar la seva recompensa en el minut 30 rematant a plaer una pilota morta al pal esquerre. Pol s’havia llançat al dret, conscient que les possibilitats d’aturar aquella pilota eren escasses. El porter va fer una bona primera part amb bones aturades, però amb sis xuts entre els tres pals, tenia difícil aturar-los tots amb el nivell de la davantera dels locals.

Una ‘bona’ notícia va venir acompanyada d’una dolenta als instants finals del primer temps. Una de les estrelles del conjunt bosnià, Miralem Pjanic era substituït per molèsties musculars, però en la següent jugada, una falta lateral --de nou a pilota aturada-- Senad Lulic aprofitava una pilota morta centrada per afusellar la porteria tricolor i marcar el tercer. Malgrat que l’únic xut entre els tres pals del partit va arribar amb una pilota llunyanya de Cristian, que va intentar sorprendre a un Begovic avançat, sense èxit, les sensacions van ser millors en aquest primer temps respecte al partit d’Isreal, però al cap i a la fi, el resultat era similar.

Habitual en partits sentenciats a la primera part, Bòsnia va abaixar una marxa coneixedor que el control total del partit era seu. Tot i la baixa dels locals, el partit es va revolucionar més del compte per una picabaralla en el mig del camp, que venia precedida per la desesperació dels jugadors andorrans i amb una Bòsnia que s’estava lluïnt més del compte. Algun cop de puny va ser llançat i això va acabar amb una expulsió en cada banda: Muhamed Besic va ser veure vermella directa, i quan semblava que es relaxava la picabaralla, Víctor Rodríguez va entrar de ple i l’àrbitre el va enviar també als vestidors. La inferioritat numèrica en el marcador no va canviar res. L’ocasió més clara de la segona meitat va arribar justa abans de la picabaralla amb un xut al pal de Ibisevic, qui més insistia del conjunt bosnià i l’únic que no havia vist porteria.

El partit va entrar després en els minuts de brossa, això sí va costar que els jugadors es ‘refredessin’ després de la picabaralla. Es va veure  al camp comentaris i mirades mal intencionades entre jugadors dels dos conjunts, però res més enllà, i al final els jugadors van deixar que els minuts passessin fins acabar el temps reglamentari. L’única acció destacable en els últims instants va ser un xut des de fora l’àrea de Mario Vrancic, que havia entrat per Kolasniac minuts abans, i Pol es va llençar bé per enviar a córner.

De nou, derrota contundent, per 3-0 dels de Koldo, i de nou una segona part en la qual no van encaixar cap gol en 45 minuts, també gràcies a una Bòsnia que va abaixar el ritme considerablement i va substituir els homes forts per donar-los descans.

A la selecció li resten ara dos partits davant els equips més potents, a priori, del grup: la Bèlgica de De Bruyne, Courtois, Vermaelen i Felliani, a l’Estadi Nacional el 10 d’Octubre i a Gal·les de Bale tres dies després per tancar definitivament la fase classificatòria per a l’Eurocopa de França 2016.