PUBLICITAT

Andorra la Vella / Canillo

Martí diu que Andorra pot acollir «una vintena» de refugiats

Els grups parlamentaris són a favor del suport «en proporció al país» i seguint el que dicti la Unió Europea

Per R. M. S. / M. C.

Unes famílies de refugiats esperen solucions a l’illa grega de Lesbos, ahir.
Unes famílies de refugiats esperen solucions a l’illa grega de Lesbos, ahir. | AP Photo/Santi Palacios
«Una vintena» de refugiats sirians és la xifra que calcula el cap de Govern, Toni Martí, que podrà acollir Andorra. Ascendeixen a 160.000 les persones que demanaran entrar en l’Europa occidental (40.000 van ser al maig i 120.000 ara en setembre), amb la qual cosa les institucions europees ahir estudiaven el repartiment amb xifres que s’esperen concretes per a cada país. Així, Alemanya seria qui més n’acolliria, amb unes 40.000 persones, mentre que França amb 30.000 i Espanya amb unes 20.000 seguirien entre els països que més en rebrien. Tots els grups representats al Consell General van donar ahir el vistiplau a l’acolliment, sempre en proporció a la capacitat del Principat, i complint amb el que dictaminin les autoritats europees.
 
«En la mesura de les nostres possibilitats, volem ser part de la solució», va manifestar ahir el cap de Govern durant la Diada de Meritxell. «Fent una regla de tres» –tot i que va dir que no ha de ser necessàriament aquesta fórmula de càlcul–, si són 500 milions d’habitants a Europa, i mirant el número de refugiats, potser seria una vintena de persones les que hauríem d’acollir», va assegurar Martí, que en tot cas va dir que Andorra està obligat a «acollir-les en condicions». En aquest sentit, va dir que ja havia comunicat la intenció del Govern al representant del copríncep francès i al copríncep episcopal, de la mateixa manera que avui en la reunió de cònsols que tindrà lloc a la Massana es presentarà per exposar la situació. 
 
El resum del que pensen els grups parlamentaris al respecte el feia la declaració de Ladislau Baró, president del grup parlamentari demòcrata: «Aquesta acció ha d’estar coordinada amb el que facin les autoritats europees, i sempre proporcional a les dimensions de cada Estat». Així, Víctor Naudi (SDP) afirmava que era «una qüestió ineludible», però «seguint la línia de l’UE o dels països veïns», mentre que Josep Pintat (Liberals) afirmava que «el que no pot ser és que el Mediterrani sigui un cementiri de persones», i Rosa Gili (PS) va dir que Andorra «s’ha de solidaritzar». 
 
Vives: «La qüestió és fer-ho bé» / Qui també va dir la seva va ser Joan-Enric Vives. «Estem molt interessats en treballar conjuntament, la qüestió és fer-ho bé, per això volem començar amb les institucions governamentals, amb les de servei i amb les de voluntariat, amb l’ajut del Govern i amb la seva cooperació». En tot cas, segons Vives, «si cal acollir-los aquí, crec que estem disposats; les famílies andorranes són molt generoses». «He volgut recordar el nostre passat. A Andorra hi ha molta gent immigrant que aquí s’ha guanyat la vida. Si ens remuntem a generacions anteriors, podem dir que tots en som una mica, d’immigrants», va manifestar a Meritxell. «Estic convençut que Andorra serà exemplar en el món dels refugiats», va cloure. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT