PUBLICITAT

La Massana

Nova figura de coordinació per guiar l’allotjament dels refugiats

L’òrgan exercirà com a interlocutor entre els set comuns i el Govern

Per ESTEFANIA GRACIA

Andorra la Vella posa a disposició del Govern l’Alberg de la Comella per acollir refugiats.
Andorra la Vella posa a disposició del Govern l’Alberg de la Comella per acollir refugiats. | TONY LARA
Tenint present que s’han de seguir les línies i premisses de la Unió Europea (UE), el Govern està pendent de marcar quines són les mesures concretes que es duran a terme per establir els protocols necessaris per allotjar als refugiats procedents de països en estat de guerra. Tot i això, ja s’han començat a desenvolupar algunes accions per tirar endavant l’acollida, doncs tal i com es va parlar ahir durant la reunió de cònsols celebrada a la Massana, el Ministeri d’Exteriors ha creat una figura de coordinació, integrada per dos persones designades pel Govern –la secretària d’Estat de Justícia i Interior, Eva Descarrega, i la secretaria d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll– que s’encarregaran de coordinar i funcionar com a òrgan interlocutor entre els comuns i el Govern pel que fa al tema de l’acolliment dels refugiats. 
 
Seguint la voluntat de col·laborar, el cònsol major de la Massana, David Baró, va assegurar en la roda posterior a la reunió que els set comuns estan «per la labor», «amb la idea de col·laborar en tot el possible, però de forma coordinada i pendents de les mesures». 
 
A la reunió de cònsols també hi va assistir el cap de Govern, Toni Martí, qui va voler transmetre un missatge de nacionalitat, doncs dirigint-se als responsables de les set parròquies, va assegurar que Andorra «ha de ser part de la solució»,i «sempre havia sigut i és una terra d’acolliment». Per tant, «és una qüestió de convicció i de poder acollir amb condicions», fet que segons Baró, va molt lligat a les mesures que es puguin prendre entre els Estats. 
De la mateixa manera, Martí va voler remarcar que l’establiment d’acollida no és una tasca fàcil i encara hi ha molts protocols a treballar. 
 
Per sumar-se a l’acolliment dels refugiats, la Junta de Govern del Comú d’Andorra la Vella ha decidit posar a disposició del Govern l’Alberg de la Comella. D’aquesta manera –tot i que encara no s’ha establert un pla específic per atendre als refugiats– la parròquia cediria aquestes instal·lacions per atendre i ajudar als necessitats. D’altra banda, tal i com va informar dimecres el Diari d’Andorra, la mesura de l’Alberg de la Comella se suma a l’oferiment que també va realitzar el rector de Canillo, mossèn Ramon Rossell, que va mostrar l’interès de facilitar la casa de colònies AINA com un altre punt d’acollida de refugiats. 
 
Per la seva part, Ramon assegura que sempre «hem estat un lloc d’acollida, cada any acollim a nens orfes i a qui ho necessiti».A més, el mossèn recorda que el Papa vol que cada parròquia aculli una família, i «nosaltres tenim espai, fins i tot una caseta on s’hi podrien instal·lar». 
 
Tot i això, Ramon recorda que la decisió depèn del Govern, doncs aquest «ha de donar els permís i admetre a tràmit els refugiats», «perquè les persones que vinguin a AINA han de tenir cara i ulls, és a dir, han d’estar totalment acceptats pel Govern». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT