La Massana
Els comuns destinen 175.000€ per a un òrgan de recaptació
Cada parròquia atorga 25.000 com a pressupost inicial
Els set comuns del Principat han acordat destinar 175.000 euros dels pressupostos comunals del 2016 per crear l’Organisme de Recaptació Comunal d’Andorra (Orcand) que es posarà en funcionament l’any vinent. D’aquesta manera, cada parròquia atorgarà 25.000 euros a la iniciativa com a inversió inicial, «però durant el primer any caldrà seguir fent aportacions per garantir-ne el funcionament» tot i això, la idea és que l’òrgan «es compensi posteriorment amb la seva pròpia recaptació» segons va confirmar el cònsol major de la Massana, David Baró, durant la roda de premsa d’ahir posterior a la reunió de cònsols celebrada a la Massana.
Tot i l’empenta del projecte, els cònsols encara no tenen present la ubicació física de l’organisme ni les funcions dels comuns o la configuració genèrica que es desenvoluparà. Però per ara, la presència d’Orcand serà virtual i se centrarà en els embargaments –que es podran demanar a partir de gener a l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA)– i que es podran mancomunar i agilitzar.
En la reunió de cònsols també es van tractar temes sostenibles, com l’estudi de la proposta de conveni de col·laboració entre el Govern i els Comuns per a la implantació dels vehicle elèctric híbrid endollable a Andorra. Iniciativa benvinguda per tots els comuns i que segons va comentar Baró, tot i que per ara és una proposició de bones intencions, cada comú hauria de valorar la seva situació per veure si seria necessari implantar nous espais de càrrega pels vehicles elèctrics –la Massana ja en disposa de dos– o fins i tot aparcaments de cost mol reduït o zero per aquests turismes ecològics.
D’altra banda, per complir amb la Llei de bases de l’ordenament tributari, els comuns –a través d’una comissió– han demanat a la Batllia la informació sobre les execucions forçoses pendents i prescrites o a punt de fer-ho, per valorar així «el volum de casos pendents no iniciats que es retornaran als mateixos comuns», dada que encara no s’ha estimat, segons va remarcar Baró.
De la mateixa manera, Baró va informar del criteri favorable que el Govern ha donat als comuns sobre la Proposició de Llei qualificada de modificació de la Llei de transferències als comuns. Per tant, segons ha remarcat el cònsol major, aquest fet suposa que les corporacions tindran autonomia per decidir el destí de les transferències, assegurant el funcionament del Comú, però eliminant l’obligació d’utilitzar el 80% dels diners rebuts des del Govern a inversió i el 20% a funcionament. Per la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, va informar als cònsols que s’està elaborant un projecte de llei per desplegar aquest aspecte i que permetrà al país «dotar-se de les infraestructures que necessita».
Durant la reunió de cònsols també es va presentar el projecte de llargmetratges ‘PYRENE’, liderat per Isak Férriz, que podria ser «una bona promoció turística» segons va comentar Baró, doncs Andorra en seria l’escenari fílmic i s’aprofitaria per donar a conèixer diversos indrets del país. A més, la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) també va presentar als cònsols una nova eina informàtica per l’accessibilitat de les pàgines web per les persones amb diversitat funcional, iniciativa que va semblar força interessant als diferents comuns. Tocant també les noves tecnologies, durant la reunió es va presentar la base de dades conjunta, entre els set comuns i la policia, en matèria d’accidentalitat viària, iniciativa que segons Baró, permetrà «unificar criteris d’accidentalitat i facilitar l’elaboració d’estadístiques».
A més, la ministra d’Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, va exposar als cònsols l’estudi del Decret del reglament de regulació del Consell Nacional de Benestar Social (CONBS) que té l’objectiu d’unificar l’oferta de serveis dels comuns i crear la primera comissió nacional del Benestar.