PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’hereu de Bansky

Domènec Montané ofereix una demostració de grafit sobre plantilla al Punt d’Informació de Land Art

Per E. J. M.

Domènec Montané, en ple procés de creació d’un grafit amb plantilla, ahir al Punt d’Informació de l’ALA.
Domènec Montané, en ple procés de creació d’un grafit amb plantilla, ahir al Punt d’Informació de l’ALA. | TONY LARA
No tots els grafits es fan pintant directament sobre els murs. Hi ha una altra tècnica, el grafit sobre plantilla, que va seduir el jove Domènec Montané (Ordino, 1996), un estudiant d’Arts Plàstiques a la Universitat Jean Jaurès, a Tolosa. Montané va descobrir Bansky a l’institut, el misteriós grafiter que deixa el seu missatge polític arreu i a qui ningú coneix. «Vam veure un documental i em va interessar. Ja fa cinc anys que ho treballo, sobretot cares, mirades, emocions...». 
 
Montané va oferir ahir una demostració de la tècnica als contenidors que formen el Punt d’Informació de Land Art Andorra (ALA), situats a Escaldes-Engordany. De fet, la intervenció de Montané s’havia de fer el dia de la inauguració de la Biennal però es va ajornar pel mal temps. La sessió va tenir lloc ahir, i el jove artista va demostrar com es treballa la tècnica.
 
El grafit amb plantilla és «una forma híbrida del grafit, pertany al corrent d’street art («art urbà»)», va detallar l’artista. «Em baso en fotografies que faig jo mateix o que m’agraden, ho dibuixo sobre paper i després retallo les formes amb cúter». El resultat no és un dibuix qualsevol ja que Montané no perfila les cares exactament com són al dibuix, sinó que «trio les ratlles, les formes importants». L’últim pas és posar la plantilla de paper sobre el suport escollit, generalment una paret, i pintar amb l’aerògraf. Quan treu la plantilla es revela el resultat. «És una sorpresa, fins i tot jo no sé com quedarà!», va confessar. Per a la performance de Land Art, Montané portava preparades tres plantilles de cares que van sorgir alhora davant dels ulls de l’autor i dels espectadors. «El gran no me l’imaginava així», va admetre. 
 
Montané pinta «del fosc al clar», per això les cares s’han plasmat sobre un fons fosc. El jove té una obra a la mina de Llorts i, potser, «vés a saber», ens topem amb algun grafit seu pel carrer. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT