PUBLICITAT

Andorra La Vella

La 2a ‘Setmana Contra el Càncer’ fomenta la visibilitat d'Assandca

S’esperen uns 1.000 participants a la segona caminada solidària organitzada per l’associació

Per ESTEFANIA GRACIA

Membres de la Fundació Jacqueline Pradère i Assandca en la roda de premsa d’ahir.
Membres de la Fundació Jacqueline Pradère i Assandca en la roda de premsa d’ahir. | TONY LARA
Aprofitant el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama (19 d’Octubre), l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) –amb el suport i col·laboració de la Fundació Privada Jacqueline Pradère i Pyrénées Andorra– organitza la ‘Setmana Contra el Càncer’. Una jornada empresa entre el 19 i el 25 d’octubre que comptarà amb diverses actuacions i esdeveniments per conscienciar i informar a la població sobre el càncer en general. 
 
En aquest context, un dels actes inicials serà una conferència impartida pel director del Servei d’Oncologia de l’Hospital General de Catalunya i director de recerca i coneixement del ICO, Josep R.Germà i Lluch, que explicarà com, en els seus quaranta anys d’exercici com oncòleg, ha viscut els avenços que s’han produït en el món del càncer, com es tractava el càncer en els períodes anteriors, i com és el tractament actual. Donant especial atenció a les noves tècniques de diagnosi, la incorporació del diagnòstic molecular, l’eficàcia del tractament conservador, els nous fàrmacs i les noves estratègies de la denominada Medicina de precisió o personalitzada. La conferència –titulada ‘El tractament personalitzat del càncer de mama: un salt cap al futur’– tindrà lloc el 22 d’octubre a les 20:15 hores a la Sala Consòrcia del Centre de Congressos d’Andorra la Vella, a la Plaça del Poble i serà oberta per tothom. 
 
De la mateixa manera, Assandca estarà present en la Fira d’Andorra la Vella (dies 23, 24 i 25 d’octubre), on tindrà un estand amb informació sobre les diferents activitats i ajudes que l’associació presta als malalts de càncer, a més del suport a les famílies i l’acompanyament moral. També es presentarà un calendari solidari fet per l’associació amb el fi de recaptar i ajudar més als malalts. Precisament, abans d’arribar a les dates de la Fira, Assandca espera poder resoldre alguns dels temes pendents que tenen per parlar amb la ministra de Salut, Cristina Rodriguez, com que el servei de psicologia per l’atenció de malalts amb càncer estigui garantit per la CASS o que s’estableixi un oncòleg fix al país. D’aquesta manera, durant la reunió amb la ministra –que està prevista pels propers mesos– es tractaran dos temes d’interior i tres públics. 
 
Un altre dels actes de gran importància, serà la 2a ‘Caminada Contra el Càncer’, i és que «veient l’èxit de l’any passat –doncs i van participar 733 persones de les 300 que teníem previstes– aquest any esperem que com a mínim en vinguin unes 1.000» ha assegurat el Director de Marketing en Pyrénées, Joaquim Serrahima. D’aquesta manera, s’han preparat mil samarretes, que tindran un cost simbòlic de tres euros, «perquè els assistents tinguin un record i sobretot per recaptar el màxim per les associacions implicades». Tot i això, aquells que ho desitgin, podran fer una donació superior als tres euros per col·laborar encara més en la causa. La venda de samarretes i inscripcions es faran el 19 d’octubre, al Servei a la Clientela de la 3a planta de Pyrénées. 
La caminada tindrà lloc l’últim dia de la ‘Setmana Contra el Càncer’, el 25 d’octubre. Així doncs, a les 10:00 hores del matí, es sortirà des dels Magatzems Pyrénées, al costat de l’entrada del pàrquing seguint el següent recorregut: Pyrénées, Comú d’Andorra, Govern, Vorera del riu Valira, Dama de Gel, Crèdit d’Escaldes, Hospital Nostra Senyora de Meritxell i retorn a Pyrénées.
 
Destacar també que Assandca espera poder fer més actes durant la setmana, com una loteria o altres activitats suportades per empreses privades del Principat, però són aspectes que encara «no tenim tancats i per tant, no podem avançar» ha comentat el president d’Assandca, Josep Saravia.
 
SITUACIÓ ACTUAL D’ASSANDCA / Saraviaha remarcat que per ara, «tenim recursos per mantenir-nos, podem suportar les despeses, però sempre es necessita més, perquè els viatges i tota l’ajuda que proporcionem són diners». 
A més, el president admet que hi ha hagut una petita davallada en la demanda d’ajuts per part dels malalts, doncs en aquests darrers mesos d’estiu s’han estat fent 50 viatges, «quan abans estàvem en 60-70». També són poques les persones que han sol·licitat els pisos d’ajuda durant l’estiu, doncs només dues persones han fet ús d’aquest servei que evita que els malalts hagin d’estar fent viatges d’anada i tornada. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT