PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Es redueix en un 90% la pesca furtiva als pantans d’Oliana i Rialb

La vigilància dels Agents Rurals fomenta la davallada dels intrusius

Per EL PERIÒDIC

Vigilància de la pesca furtiva dels embassaments.
Vigilància de la pesca furtiva dels embassaments. | ACN / FERRAN G.QUERALT
La presència de pescadors furtius nocturns s’ha reduït fins un 90%. Aquest fet  s’ha esdevinguts gràcies a les feines de vigilància que durant els últims cinc anys han realitzat els Agents Rurals als embassaments de Rialb i d’Oliana. Destacar a més que aquesta tasca la duu a terme el Grup Especial de Verins i Antifurtivisme (GEVA), un grup format per tan sols quatre agents, voluntaris, sense horari fix i que passen nits senceres seguint el perímetre dels embassaments.
 
El GEVA es va crear fa deu anys, però han estat els últims cinc en què han posat especial atenció en la pesca nocturna, segons ha informat RàdioSeu. El cap d’àrea bàsica dels Agents Rurals a la Noguera, Francesc Coll, ha subratllat a l’ACN que «es va decidir començar una campanya nocturna per tal d’assegurar la pesca esportiva diürna». D’aquesta manera, la llei considera la pesca nocturna aquella practica que s’efectua una hora després de la posta de sol. La tasca del GEVA comença doncs una hora abans de la posta, visitant els llocs habituals utilitzats pels pescadors i informant que han de començar a deixar de practicar l’activitat. Així doncs, un cop s’ha fet fosc, comença l’activitat de vigilància, on el GEVA recorre el perímetre dels dos embassaments, Oliana i Rialb, tot seguint els espais habituals de pesca i aquells que estan més amagats.
 
A més, coll recorda que la pesca nocturna està prohibida, ja que el peix és molt vulnerable, se sent atret per les fonts de llum i és més fàcil pescar-lo. L’agent també assegura que «de nit s’utilitzen mètodes de pesca massiva, com xarxes o línies de palangre, per tal d’aconseguir el màxim nombre de captures». Per això, «si es troba algun furtiu, s’aixeca acta, es fa denúncia administrativa, i es fa decomís de les canyes i els peixos que ha pescat».
 
Davallada dels furtius / La pressió del GEVA els darrers anys ha fet que la presència de furtius en aquests embassaments hagi reduït dràsticament. D’altra banda, els agents diuen que els mateixos autors ja s’avisen per les xarxes socials del fet que hi ha vigilància i ja no van a aquests pantans. Tot i això, assenyalen que al principi de començar la vigilància podien trobar més de 20 persones en una sola nit, utilitzant mètodes prohibits, acampant i fent focs.
 
A més, Coll manifesta que «gran part dels furtius provenen d’altres països» i que es dóna el cas que en alguns d’aquests països d’origen «està fortament arrelada la tradició de menjar peix de riu com el luci, el luci perca o la carpa». Aquests pescadors, segueix Coll, «pesquen tant per a consum propi com per a la posterior venda». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT