PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cinc terratrèmols i un bon ensurt de la FAE a Xile

Marc Gutiérrez explica en primera persona com van ser el moviment sísmic

Per Iván Moure

Marc Gutiérrez, abans d'una compareixença a Andorra a l'hivern del 2012.
Marc Gutiérrez, abans d'una compareixença a Andorra a l'hivern del 2012. | TONY LARA
Un poderós terratrèmol de 8,3 segons l’escala de Richter va sacsejar ahir la zones centre i nord de Xile. Allà hi eren diversos integrants de la Federació Andorrana d’Esquí realitzant una estada de pretemporada als Andes: la corredora del primer equip femení d’alpí Sara Raméntol, i els tècnics Roger Vidosa i Marc Gutiérrez.
 
Aquest últim va explicar a #GASS l’experiència, o més ben dit el malson, que va viure en primera persona, tot i que estaven en una zona llunyana a l’epicentre. Va notar fins a cinc moviments sísmics en menys de 24 hores. Tot va començar quan la delegació tricolor baixava de l’estació de Farellones –molt propera a d’altres com Valle Nevado, La Parva i El Colorado–, després d’una jornada d’entrenaments. «Anàvem en furgoneta en direcció a Santiago de Xile i vam sentir a la ràdio: ‘Tremolor, tremolor!’. Vam baixar de la furgoneta i... Era bestial com es bellugava; sentíem el terra com es movia. Una sensació rara però res especial que estàvem a la muntanya». Quan van arribar a la capital sí que van veure que la cosa era seriosa. «Hi havia moltíssima gent al carrer i era tot molt caòtic. Hi havia alguna boca d’aigua que havia rebentat i sortia a dojo, com a les pel·lícules», recorda Gutiérrez.

SEGON I TERCER MOVIMENT, MENTRE DORMEN
 
Aquí no va acabar ni molt menys el malson. De fet, només havia començat. Era ja gairebé l’hora de sopar i tots tres van buscar algun lloc per sopar, tot i que hi havia molts locals tancats. Cap problema. Van omplir l’estómac i van tornar a l’hotel on estaven allotjats per descansar, Raméntol sola en una habitació, i Vidosa i Gutiérrez en una altra. Aquí de nou va haver-hi sacsejada. «Passava mitja hora de la mitja nit i ja estàvem dormint quan ens va despertar una rèplica normal»... Però és que als deu minut va haver-hi una altra i aquesta sí que va ser forta. «Tremolaven fins i tot els vidres de l’habitació. Ens vam espantar i vam estar a punt de sortir corrent de l’habitació». 

ELS DOS ÚLTIMS, A L'AEROPORT
 
No va ser una nit gens agradable per poder tancar els ulls i descansar, tot i que ja no van haver-hi més ensurts. L’endemà, és a dir, ahir al migdia –ben entrada la tarda a Andorra, on són cinc hores més de diferència respecte a Xile–, de nou es van produir moviments sísmics quan la delegació andorrana estava a l’aeroport internacional Comodoro Arturo Merino Benítez. El quart i el cinquè terratrèmol. «Primer va produir-se una petita rèplica. Poc després, quan estava assegut davant la porta d’embarcament, si que va ser preocupant. Es va moure tot l’aeroport, i bé», va recordar Gutiérrez. 
 
Amb tot, van poder pujar a l’avió i marxar sense problemes cap a l’Argentina, on continuen la preparació de pretemporada. «És que aquí la gent està molt tranquil·la. Estan acostumats i no li donen gaire importància. Crec que al 2010 va haver-hi un de pitjor i tot», va indicar el tècnic de la FAE alhora d’explicar l’ambient de la societat xilena durant aquelles 24 hores.
 
COMPETICIÓ

Tot això es va produir ahir, un dia després que Raméntol tingués una nova prova de la Copa de Sud-amèrica, amb dos supergegants i una supercombinada. En el primer supergegant, l’andorrana va aconseguir el setè millor temps amb una marca d’1.17.72 que la van deixar a 4,6 de la guanyadora, la txeca Ester Ledecka, la mateixa que dimarts havia guanyat el descens al qual Raméntol havia obtingut la tercera plaça del podi. En el segon supergegant la representat de la FAE va sortir del traçat i tampoc va poder finalitzar la supercombinada, ja que també va quedar fora en l’eslàlom.
 
D’altra banda, l’equip de freestyle al complet s’ha desplaçat a Saas Fee (Suïssa) per realitzar una estada de pretemporada. Scotty Jordan i Carles Aguareles-Loan van viatjar ahir conjuntament amb el tècnic de la FAE, Josep Gil.
PUBLICITAT
PUBLICITAT