PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un euro a canvi d’una nova vida a Madagascar

Psico B i Aigua de Coco col·laboren per formar als educadors oferint-los eines aplicables a l’aula i millorant així el sistema escolar dels nens

Per ESTEFANIA GRACIA

La psicòloga de Psico B, Sònia Bigordà, amb alguns nens dels centres educatius de Madagascar.
La psicòloga de Psico B, Sònia Bigordà, amb alguns nens dels centres educatius de Madagascar. | Psico B
El Centre de Psicologia i Coaching Psico B i la Fundació Aigua de Coco van presentar ahir el balanç de la seva col·laboració sobre el terreny als diferents centres educatius de Madagascar entre ambdues entitats. D’aquesta manera la psicòloga del centre Psico B, Sònia Bigordà, va destacar la importància de «vetllar per l’educació dels 1.500 alumnes que hi ha ara mateix». Per ajudar a aquests nens, des del mes d’agost, Psico B col·labora en una acció de voluntariat per formar als educadors del sistema escolar de Madagascar respecte el curs 2015-2016. I amb aquest propòsit, es faran diverses formacions, i «la nostra col·laboració serà donar un euro per cada inscrit, i aquest diners, es destinaran als centres educatius del país». I és que allà «amb un euro, escolaritzes un nen» va afegir Bigordà. 
 
L’u d’octubre es farà la primera formació i girarà entorn la intel·ligència emocional, on s’impartiran eines per als educadors que podran desenvolupar posteriorment. I el cinc de novembre, se’n farà una altra on es tractaran els problemes de conducta a l’aula. També s’en faran altres on es treballarà amb la prevenció del fracàs escolar. Però segons Bigordà «a nivell de formació, sempre intentem fer-ho amb formats curts i sobretot molt pràctics». D’aquesta manera, «formant educadors del país col·laborem sobre el terreny per tal d’oferir una major qualitat en el sistema educador infantil de Madagascar». 
 
En principi, la col·laboració «és indefinida», però «sempre estem buscant i si es pot ajudar en qualsevol altra cosa ho fem», va remarcar la psicòloga. Tot i això, de cara als propers mesos o anys Psico B no té en ment altres projectes sobre el terreny, doncs els ajuts «els oferim segons les necessitats, per tant, serem nosaltres els qui ens adaptarem a les carències que tinguin allà». 
A part d’actuar a Madagascar, Psico B ajuda també al sistema escolar i la formació de Cambodja. «Vam anar allà i de tots els educadors que hi havia, vam recollir quines eren les necessitats formatives que tenia el sistema per millorar l’educació, i a partir d’aquí, vam disposar l’ajuda» va rememorar Bigordà. «Intentem fer un paral·lelisme de les formacions d’aquí Andorra amb les d’allà, perquè al cap i a la fi, el que importa és millorar l’educació dels nens».  Bigordà també va destacar que Andorra «és un país solidari», «jo crec que en el fons, tothom és solidari i si coneixes el rerefons, encara t’hi volques més».
 
Psico B / PSICO B és un Centre de Psicologia i Coaching en l’àmbit de la salut, el suport emocional i el desenvolupament tant a nivell psicològic com organitzacional. Està ubicat a la parròquia de Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella. El Centre  neix al 2010 de la mà de Sònia Bigordà Pujol i Mariona Buxó Masip amb la voluntat d’iniciar una nova etapa on «potenciar idees creatives i innovadores que aportin nous coneixements, nous valors i bones pràctiques que millorin la qualitat de vida dels nostres pacients i col·laboradors, seguint sempre la línia de valors que ens han acompanyat». 
D’aquesta manera, les impulsores asseguren que l’objectiu del Centre és el de «contribuir a la salut i el benestar oferint serveis, espais i oportunitats on persones i organitzacions puguin trobar els coneixements, els recursos i l’acompanyament necessari per al desenvolupament». A més de ser un referent d’excel·lència i innovació en el desenvolupament de serveis per la millora de la qualitat de vida de les persones en l’àmbit de la psicologia.

Aigua de Coco / Aigua de Coco és una Fundació que es dedica a la cooperació internacional des de 1994. A més, porta 10 anys en tasques de sensibilització i educació al desenvolupament. Un dels seus objectius fonamentals és contribuir a la millora de la qualitat de vida dels col·lectius en situació d’exclusió social en països del Sud amb especial incidència en la infància i el seu entorn familiar, apostant per l’educació inclusiva com a motor de desenvolupament.
L’any 2010 la Fundación Agua de Coco va crear una xarxa de treball que comparteix els mateixos valors i eixos d’actuació. Amb  aquesta estructura, present a Espanya, Andorra, França, Suïssa, Cambodja i Madagascar es pretén fomentar el treball en xarxa, la cooperació sud-sud i proporcionar una més gran sostenibilitat a les contraparts locals. A més, de cara a propers projectes, la Fundació Aigua de Coco ampliarà la seva labor a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina amb un programa de desenvolupament innovador, sostenible, inclusiu i proper als beneficiaris, «considerant la qualitat com un compromís ètic de totes les persones que formem la Fundació». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT