PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un adolescent, un repte

L’Espai Jovent del Comú d’Escaldes promou des de fa vuit anys un taller per guiar i ajudar els pares durant la difícil tasca d’educar als joves

Per ESTEFANIA GRACIA

Cartell promocional del ‘Grup Pares Adolescents’.
Cartell promocional del ‘Grup Pares Adolescents’. | ESPAI JOVENT
Quina és la millora manera d’educar als adolescents? Que cal fer amb els mals comportaments? Cal estar a sobre o és millor deixar que s’equivoquin? Aquestes són algunes de les preguntes que turmenten a la majoria dels pares quan els seus fills arriben a la temuda adolescència. Per intentar apaivagar alguns d’aquests dubtes o si més no per oferir suport moral, el Comú d’Escaldes-Engordany organitza, des de fa vuit anys, un taller grupal de converses per aquells pares que vulguin compartir les seves experiències o estiguin una mica perduts en l’educació dels seus fills–que com ens ha passat a tots en arribar a aquestes edats– es troben perduts i dominats per les hormones. 
 
D’aquesta manera, des de l’u de setembre i fins gairebé el 29 d’aquest mateix més, els interessats poden inscriure’s al ‘Grup de Pares Adolescents’ dinamitzat per la psicòloga Assumpció Lluís. Una oportunitat per exposar els temes que més preocupin i participar en debats i situacions que, si més no, poden ajudar a dissipar alguns dubtes. I és que els pares «són els qui proposen els temes a tractar, i en funció d’aquests, sempre i quan siguin comuns i compartits, desenvolupem les xerrades i el taller» remarca la dinamitzadora.
 
Tot i que aquestes xerrades interactives estan encarades als pares, en algunes edicions s’han convidat a adolescents perquè comparteixin les experiències i emocions i ajudin així a entendre una mica millor als adults què els està passant als seus fills. Doncs malgrat que tots hem passat per l’adolescència, a vegades és una etapa llunyana que no es recorda o s’ha volgut oblidar. 
 
Partint d’edicions anteriors i altres xerrades, Lluís comenta als pares un tema principal per començar el taller: les peculiaritats de l’adolescent. I és que en ocasions, «hi ha aspectes que s’atribueixen als adolescents i no tenen res a veure amb ells, doncs son temes que poden estar relacionats amb la societat, el consumisme o altres factors socials». I a partir d’aquí, els pares proposen els temes que més els preocupa, com «l’educació dels adolescents, la influència dels amics o les xarxes socials, el bullying, els canvis, el desinterès pels estudis, l’alimentació –sobretot en les noies–, l’autoestima, la sexualitat, el sortir de nit o l’alcohol» remarca Lluís. 
 
I tot i que cada cas és un món, la dinamitzadora comenta que un aspecte preocupant o que fa saltar les alarmes és «l’aïllament per complet de l’adolescent». En principi, durant aquesta etapa, els joves «busquen estar connectats amb els altres, ja sigui informaticament o presencialment», «els amics són el principal en aquell moment i si l’adolescent mostra un desinterès continu i absolut per tot, pot ser un indicador de que alguna cosa està passant i caldria consultar la situació amb algun professional».
 
Tenint present aquestes premisses, Lluís intenta guiar als pares a través d’aquests tallers, però té una cosa molt clara, «no s’ha d’intentar entendre als adolescents perquè ni ells mateixos s’entenen». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT