PUBLICITAT

SANT JULIÀ DE LÒRIA

Salut estudia reforçar l’atenció domiciliària a la gent gran

El trasllat del CAP de Sant Julià es preveu per finals d’octubre

Per MARISA DA COSTA

Rosa Ferrer juga amb una de les nenes que ahir es trobava a l’escola bressol inaugurada.
Rosa Ferrer juga amb una de les nenes que ahir es trobava a l’escola bressol inaugurada. | TONY LARA
La titular de Salut, Rosa Ferrer, avançava ahir la voluntat del departament que lidera de reforçar el Servei d’Atenció Domiciliària a totes les parròquies, atenent el requeriment «d’una atenció més aprofundida» de la gent gran. La també ministra d’Afers Socials i Ocupació feia l’anunci durant la inauguració del nou espai en què, de cara a les acaballes del proper mes d’octubre o a principis de novembre, es preveu traslladar el Centre d’Atenció Primària (CAP) de la parròquia: l’antic hotel Glòria.

El canvi a les noves infraestructures es posterga, malgrat estar enllestides, per l’imminent inici de la campanya de vacunació; el consell del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) estudia la conveniència de fer el traspàs de recursos –tant humans com materials– un cop es doni per tancat el procés de vaccinacions, «en un moment de més tranquil·litat». Rosa Ferrer va recordar que, si bé els CAPs són molt freqüentats pels padrins, se’n serveix «tota la població». Amb la posposició del trasllat es vol evitar la possibilitat que «la gent no sàpiga on ha d’anar» a rebre les injeccions. Les noves instal·lacions «no oferiran novetats», tal com va reconèixer Ferrer.

No obstant, la ministra recordava la voluntat «d’impulsar l’atenció domiciliària», «en virtut de l’aplicació de l’execució de la Llei de serveis socials i sociosanitaris». En aquesta línia, assegurava que «la vocació és anar» vers a l’apropament del professional auxiliar fins a l’allotjament de la persona gran, motiu pel que caldrà «replantejar el model de l’atenció primària en el marc de tot el vessant sociosanitari». Aquesta possibilitat s’exposarà en el transcurs de la propera setmana, amb la presentació del Pla Nacional de Salut prevista per la ministra.

La prestació que des de la cartera de Salut s’estudia ampliar «abasta des de l’ajuda per fer el llit o dutxar a la persona, fins a la presa de medicaments o el seguiment de tractaments mèdics». L’objectiu, en definitiva, és oferir un servei més especialitzat a aquest «col·lectiu més fràgil».

Nou CAP a la massana/ Al nou centre primari de Sant Julià de Lòria, proper al també nou casal d’avis de la parròquia –que, de fet, ocupa els pisos superiors del mateix hotel Glòria–, es preveu sumar una nova obertura, en aquest cas al poble de la Massana. Rosa Ferrer també va expressar  durant l’acte inaugural la intenció de facultar un nou espai per completar l’atenció primària al Principat. Amb la infraestructura inaugurada ahir s’arriba a la dotzena de centres repartits entres totes les parròquies, tot complint amb el nou model d’Atenció Sanitària.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT