PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

La plaça Major recobra l’activitat

Les autoritats inauguren un CAP, una escola bressol i un nou casal d’avis a Sant Julià

Per El Periòdic

Més de 200 avis gaudeixen del cava i la coca.
Més de 200 avis gaudeixen del cava i la coca. | Tony Lara
Tres ocells d’un tret. Sant Julià de Lòria va viure ahir una tarda de celebració: la parròquia va celebrar l’obertura de tres nous espais dedicats a la ciutadania, a la que assistia un ampli ventall d’autoritats. Des del cap de Govern, Antoni Martí, fins als ministres d’Ordenament Torritorial i de Salut, Afers Socials i Ocupació, Jordi Torres i Rosa Ferrer, respectivament, passant per la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, el conseller liberal Josep Pintat o la subsíndica, Mònica Bonell. 
 
La desfilada de polítics assistia a l’estrena de la rehabilitació de l’antic hotel Glòria, edifici emblemàtic del poble fronterer, cau «d’anys de glòria», segons ressaltava Gil, una joia que va voler restaurar tot apostant per la col·laboració amb el Govern. 
 
L’executiu va ser qui cedia l’antic establiment turístic a l’administració laurediana, així com li subministrava recursos, per tal que s’hi ubiquessin dos espais de caire social ahir inaugurats: el Centre d’Atenció Primària i la nova llar d’avis. La proximitat entre tots dos serveis facilitarà l’atenció a un col·lectiu més vulnerable, tal com destacava Ferrer. Els avis, si bé es mostraven «molt contents» i satisfets amb les instal·lacions que se’ls posa a disposició, protestaven contra la contigüitat del centre de salut: «Home, està molt bé que estigui aprop, però esperem no necessitar-lo!», afirmava gairebé enfadada amb les paraules de la ministra de Salut la Carmen, una dels prop de 200 padrins que ahir assistien a l’obertura de portes del nou casal d’avis de Sant Julià i gaudia de la coca i el cava que  es van oferir per festejar l’ocasió.
 
Les noves instal·lacions posen a disposició dels més grans, a qui a Martí agrada anomenar «els més experimentats», nous espais per a practicar les seves classes de cant, de yoga, d’informàtica i de parxís, fins i tot de country i de teatre. El mateix cap de Govern apuntava la finalitat amb què s’havia previst aquesta infraestructura: «El benefici del ciutadà». I és amb aquest objectiu pel que ressaltava la necessitat de seguir donant embranzida al pla de noves infraestructures impulsat pel Govern. 
 
Perquè projectes com el de l’antic hotel Glòria siguin posats en marxa cal, segons el dirigent, «crear sinèrgies» entre els comuns i l’executiu. Per aquest motiu, i en el marc de la inauguració del dotzè centre de salut del Principat i de la nova Llar laurediana, convidava als cònsols de les set parròquies a «coordinar» actuacions amb l’administració general per donar vida a edificis importants que conformen el patrimoni de l’Estat. Martí va donar dos exemples a Ordino i Encamp: la Casa Rossell i l’edifici Sud Ràdio, el primer indret visitat per un copríncep Francès. 
 
Amb les eleccions comunals al caure, Toni Martí feia una crida a la creació de «sinèriges», a «evitar picabaralles en benefici del ciutadà», tot seguint l’exemple del Comú. 
 
A pocs metres de les aules de música, de manualitats i de la sala polivalent que el Govern i el comú de Sant Julià de Lòria comparteixen a les plantes més baixes del que havia estat l’hotel Glòria, s’hi ubiquen ara també i també inaugurades ahir. unes noves instal·lacions públiques: l’escola bressol Espill. La nova guarderia laurediana ocupa, de fet, les habitacions en què fins ara fa aproximadament tres mesos s’ubicava el casal d’avis. 
 
El servei comunal per a la cura dels infants durant la jornada ocupa des fa poc l’establiment contigu a l’aparcament del Camp del Perot. Tal com va explicar la sotsdirectora de l’Escola Bressol l’Espill, Eva Berrio, «hem guanyat molta lluminositat a les aules, un pati exterior i unes noves classes». Per ara, l’escola té quatre classes amb la imminent obertura d’una cinquena dedicada als nadons, supeditada a la demanda.
 
L’Espill té per ara 68 alumnes i disposa de 80 places, les mateixes amb què comptava en la seva darrera ubicació. Pel que fa al personal, seguirà també mantenint l’antiga plantilla. 
 
La guarderia ja ha estat del tot habilitada: penjadors personalitzats amb fotografies i noms, canviadors disposats per a cadascuna de les aules: baldufes, niuet, exploradors i trapelles. I guixetes per als petits, així com globus per tot arreu, recordant el que es festeja i conduint a la planta superior, on ara els gairebé 70 alumnes compten amb un gran pati. Un espai de 250 metres, cobert de gespa artificial i dotat de tricicles, tobogans i altres joguines pels infants.
 
«Hem guanyat en llum», comentava la cònsol major, Montserrat Gil, a la ministra de Salut, Rosa Ferrer, mentre visitaven les noves aules, plenes de nens que jugaven mentre s’acostumen a la seva nova escola. «Heu guanyat en qualitat de vida», corregia la segona. Els «esforços» ressaltats per la dirigent laurediana durant el seu discurs inaugural de la guarderia s’afegien a l’agraiment, «per la vostra paciència» dirigit als pares dels nens.
 
Així com a «tots els treballadors que van fer possible que les obres s’acabessin a temps». Ja se sap, els discursos inaugurals són plagats de bones paraules per a tothom, i com no, no en podien faltar del cap del Govern vers a la cònsol Gil. D’aquesta darrera vers totes les autoritats assistents, que no en van ser poques. Dels avis a la gent encarregada de subministrar-los el berenar. Si ahir més de dues centenes assistien a la inauguració del nou espai per a jubilats, aquesta nova infraestructura n’acollirà, a partir d’avui, una vuitantena, que podran seguir gaudint no només dels tallers i cursos que se’ls hi imparteixen sinó de la companyia que s’ofereixen els uns i als altres que, com ressaltava la Remei, una de les presents a l’acte, «al final és el que ens importa». Assentiments al seu voltant. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT