PUBLICITAT

LA MASSANA

L’INAF declara que l’operació de l’EMAP no és d’endeutament

El Comú recomprarà participacions per mantenir la propietat

Per ESTEFANIA GRACIA

La sessió de consell de comú de la Massana celebrada ahir.
La sessió de consell de comú de la Massana celebrada ahir. | TONY LARA
El comú de la Massana va celebrar ahir la sessió de consell ordinària i, en aquesta, es va destacar que el passat divendres l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) va trametre l’esperat informe que el Comú havia demanat per valorar l’operació de compra de participacions de l’EMAP que es va fer al 2013. I és que després d’haver revisat l’operació, el Tribunal de Comptes va mostrar certs dubtes sobre si l’operació es podia comptabilitzar com a deute per al Comú o no. En front dels dubtes i havent tramès diverses apel·lacions, el Comú va demanar a l’INAF que efectués un informe per aclarir els fets. I tenint en compte tots els moviments, l’INAF ha conclòs finalment que l’operació no es pot considerar d’endeutament per a la Massana i per tant, s’ha donat el resultat favorable que el Comú ja esperava.

El cònsol major de la parròquia, David Baró, va celebrar la notícia i va remarcar que exactament, en l’informe s’esmenta que l’operació «no té cap garantia perquè els bancs tenen 19 milions d’euros en participacions preferents, per tant, tenen uns títols i l’estació continua sent 100% comunal, i aquells diners que cada mes es van posant en diferents comptes bancaris són uns comptes que són del comú de la Massana i no dels bancs, aquests no els poden executar, i per tant, l’INAF considera que no hi ha cap garantia respecte a aquests comptes i que aquesta no és una operació d’endeutament».

Amb aquests fets, les participacions dels bancs tenen uns valors fluctuants i augmenten o disminueixen segons els beneficis de l’EMAP. Però per mantenir la propietat 100% comunal, des del Comú es recompraran participacions per evitar que els bancs es converteixin en accionistes, d’aquesta manera, ja es té previst que abans de finalitzar l’exercici 2015, el Comú destini 1,5 milions d’euros a la recompra, «tot i que no és una operació obligada», va remarcar Baró. També s’espera que l’EMAP destini 1,5 milions d’euros a la recompra de les participacions, «ja que té prou tresoreria com per afrontar aquesta operació, doncs recordem que en l’últim pressupost, l’EMAP va tenir un benefici de 502 mil euros», va aclarir Baró. Amb aquestes recompres, els bancs passaran de tenir 19 milions d’euros en participacions a 16 mil.

D’altra banda, durant la sessió es va presentar la liquidació pressupostària del segon trimestre de l’any, on es va mostrar que a data 30 de juny de 2015, el comú de la Massana tanca l’exercici amb un superàvit de 1,5 milions d’euros. Aquest fet ve degut a que en l’execució de les despeses, el comú ha registrat 4,7 milions, mentre que ha tingut 6,3 d’ingressos. A més, el saldo de tresoreria és positiu, amb una disponibilitat a les caixes dels bancs de 3,5 milions.

De la mateixa manera, en el darrer exercici, el Comú ha reduït el deute respecte a finals del 2014 en un 9,1%, destacar que a l’inici del mandat, l’endeutament de la parròquia ascendia als 44 milions d’euros. Així doncs, la xifra d’endeutament queda en 14,9 milions.

Segons Baró, aquesta disminució significativa és conseqüència de la «reducció dels endeutaments del Comú –que ha reduït 454 mil euros– i la reducció d’endeutament de l’EMAP, doncs aquest darrer ha rebaixat 1,043 milions d’euros. Veient aquestes dades, «continuarem amb la tendència dels pressupostos efectuats durant aquest mandat, seguint amb els criteris basats en gastar menys del que s’ingressa», va remarcar el conseller de Finances de la Massana, Miquel Llongueras Lluelles.

Altres aprovacions / Durant la sessió, també es aprovar destinar 6.100 euros de la partida ‘Parcs, jardins i àrees verdes’ a l’estabilització de talussos en relació als treballs d’emergència i dels derivats de la refecció del mur i del camí de Sant Joan de Sispony. També es va aprovar destinar 8.900 euros de la mateixa partida a la instal·lació de la xarxa d’enllumenat per complementar el fluid elèctric als comptadors de l’edifici dels Arcs de la parròquia.

Una altra de les aprovacions va ser la destinació de 13.800 euros de la partida ‘Vestimenta’ al lloguer del centre d’atenció primària de la parròquia degut a que el Comú «ha d’assumir el lloguer del local fins que finalitzin els treballs de condicionament», va aclarir Baró. Per últim, es va informar de l’adjudicació de les obres d’eixample de la carretera secundària 335, a l’Aldosa de la Massana, a l’empresa PIDASA SERVEIS SL, per un import total de 115.326,12 euros i un termini d’efectuació de 10 setmanes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT