PUBLICITAT

Encamp

El comú d’Encamp aprova les inversions de SAETDE al Pas

L’acord d’intencions troba l’oposició frontal de Joan Sans (PS): «No es coneix la base jurídica»

Per EL PERIÒDIC

La sessió de consell de comú d’Encamp d’ahir, concorreguda de gent.
La sessió de consell de comú d’Encamp d’ahir, concorreguda de gent. | ANA
El Comú d’Encamp va aprovar ahir un acord d’intencions que ha de permetre que SAETDE tiri endavant un projecte de millores al Pas de la Casa i a Grau Roig. Aquest projecte preveu la millora del peu de pistes al Pas i la construcció d’un telecabina fins a la zona de debutants de les Abelletes. L’acord amb SAETDE també preveu, entre d’altres coses, que, com a contrapartida, el Comú li allargui la concessió per a l’explotació del domini esquiable fins l’any 2065, segons va informar ahir l’ANA. L’oposició frontal va ser del conseller del PS, Joan Sans, que va criticar que el Comú encara no tingui clara la base legal que ha de permetre allargar aquesta concessió.
 
L’acord d’intencions se signarà els propers dies amb SAETDE. Ha de permetre que la societat realitzi durant els propers sis anys inversions a Grau Roig i al Pas de la Casa. Ara, i durant els propers tres mesos, caldrà definir com es materialitza. 
 
El projecte preveu l’enderroc dels garatges i magatzems del Pas, la creació d’una àrea de 2.000 metres per a autobusos, una millora de la connexió entre el poble i les pistes a través d’escales mecàniques, la construcció d’un telecabina fins a la zona de debutants de les Abelletes i l’habilitació d’equipaments en l’espai.
Com a contrapartida, el Comú va acordar ampliar la concessió, que vencia d’aquí poc més de vint anys, fins a l’any 2065. També es preveu reduir el cànon que cobra la corporació a la societat per l’explotació dels terrenys on hi ha el camp de neu en un 1%. D’aquesta manera, aquest canon passarà del 6% al 5% fins que s’acabi la concessió. SAETDE, per la seva banda, rebaixarà un 10% l’import que cobra al Comú per mantenir el Funicamp.
 
El cònsol major, Jordi Mas, va assegurar que és un bon acord, ja que comportarà importants millores al Pas. A més, va celebrar que s’ha aconseguit que SAETDE torni a fer inversions a la parròquia –la xifra total encara no està clara, però rondaria els onze milions d’euros– «després de deu anys sense fer-ho». 
L’aprovació d’aquest acord d’intencions, però, va comptar amb el rebuig de Sans. El conseller del PS va dir que el projecte de SAETDE «és molt bo», però va lamentar que el Comú no l’hagi explicat a la ciutadania, i que tampoc tingui clar encara «com es podrà realitzar».
 
Un dels aspectes que més va criticat Sans és el fet que «no es conegui la base jurídica que ha de permetre ampliar la concessió a SAETDE fins el 2065». Sans va apuntar que «en una societat de dret, això només es pot fer d’una manera: a través d’un concurs públic on s’hi pugui presentar qui vulgui». En aquest cas, però, va lamentar que l’acord d’intencions ja estableix que tot plegat es fa perquè sigui SAETDE qui renovi aquesta concessió.
 
En aquest punt, Mas li va respondre que SAETDE va iniciar l’explotació a finals dels 60, amb una «concessió de facto». El cònsol va assegurar que, després de consultar experts jurídics, aquesta circumstància excepcional obriria la porta a que la renovació de la concessió no s’hagués de fer obligatòriament per concurs públic. Aquest aspecte, va assegurar, és el que s’estudiarà els propers mesos, però Mas es va mostrar taxatiu en assegurar que «es pot fer». 
 
Sans, igualment, també va ser molt crític en alertar que els consellers que signin aquest acord d’intencions tindran responsabilitats administratives. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT