PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Gairebé 2.000 residents voten per decidir el futur de Catalunya

L’índex de participació passa, aproximadament, d’un 8% a un 18% segons les dades recollides al consulat

Per IVÁN ÁLVAREZ

Cues de residents amb dret a vot, el passat dimecres al Consulat espanyol
Cues de residents amb dret a vot, el passat dimecres al Consulat espanyol | ANA/M.T
Uns 2.000 residents han reaccionat a la crida del territori veí i han volgut aportar el seu vot i la seva veu de cara a la cita electoral de demà a Catalunya. Dimecres ja es van aplegar centenars de persones a la seu del consolat espanyol i es van viure les primeres cues per dipositar el sobre corresponent en una de les dues urnes que va proporcionar l’ambaixada. 
Des de les 9:00 del matí i fins les 20:00 del vespre, durant tres dies, els residents amb dret a vot van apropar-se de forma graonada. «El dimecres va ser, amb diferència, el dia de més afluència, ja que van venir a votar 541 persones», van comentar fonts del consulat. «Dijous va baixar una mica el flux i es van registrar 311 sobres i divendres, moments pels més endarrerits, van venir a votar 140 persones». 
Dels 12.395 catalans residents a Andorra amb dret a vot, un total de 2.202 van sol·licitar el vot per participar en el 27-S. Un d’ells va apuntar que «les dates que es van posar per fer la sol·licitud no eren molt bones i crec que això s’ha hagut de notar. La gent abans del 29 d’agost fa vacances, intenta desconnectar i per mil motius no pot sol·licitar el poder votar. Catalunya s’hi juga molt i s’ha d’ajudar com es pugui», va indicar. La veu del consulat va afirmar que «si normalment un 8% de l’electorat és la porció que vota, enguany, podem parlar gairebé del 18%. Sempre ens hem mogut en una forquilla de 900-1.000 vots i pel 27-S s’han fregat els 2.000. És el doble i, tot i que està molt bé, a mi em segueix semblant que es podria millorar la participació».
 
Bona rebuda del vot per correu/ El vot per correu també ha tingut molt bona resposta i 889 catalans han dipositat la papereta a través d’aquesta via. A més, el termini per fer la tramesa postal del vot es va ampliar fins ahir i, aquest fet, va permetre rebre més de 200 vots diaris dipositats a Correus i arribar a aquesta gens menyspreable xifra. 
El resident català havia d’aportar el sobre amb la papereta, dos certificats d’inscripció al cens electoral i una fotocòpia del DNI o el passaport.  Aquestes peticions va provocar, forçosament, alguna incidència que només van esdevenir en anècdota i així ho reconeixien des del mateix consulat: «Sí que hi hagut incidències, però de poca importància i totes s’han pogut resoldre. Hem trobat casos de gent que no aportava la fotocòpia del DNI i se l’hem hagut de fer o altres que han vingut amb dos sobres per votar, però cap per enviar a la Junta». 
El resultant, però, «no pot ser més satisfactori. He vist famílies venir molt contentes a votar, fer-se fotos i gaudint d’aquesta festa. Han estat dies molt enriquidors», van cloure des de la delegació espanyola.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT