PUBLICITAT

El Govern es planteja una gestió diferent de les aturades del CTR

  • La planta rep menys tones de les que necessita per a l'òptim funcionament
  • Aquesta alternativa implica modificar l'emmagatzematge de les deixalles
E. ARASA E. GUINART
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Vista de l'exterior del Centre de Tractament de Residus, a la Comella. Foto: TONY LARA

El Govern estudia diferents alternatives amb l'objectiu de millorar el funcionament del Centre de Tractament de Residus. La planta incineradora de la Comella no rep prou tones de deixalles per cremar, cosa que és perjudicial per a la pròpia maquinària del forn, alhora que provoca parades que produeixen males olors per les escombraries acumulades a la zona d'emmagatzematge. En aquests moments, i un cop s'ha descartat pràcticament del tot el redimensionament tècnic del forn incinerador, l'Executiu es planteja la possibilitat de gestionar d'una altra manera les aturades de funcionament del centre.

A l'actualitat, i tal com queda establert contractualment amb CTRASA, el forn ha de fer obligatòriament una parada tècnica cada any. Igualment, una quantitat insuficient de residus implica altres aturades del forn, tal com va passar l'estiu de l'any passat. Aleshores, els veïns d'aquesta zona d'Andorra la Vella es van queixar per les pudors que se sentien, com a conseqüència de les deixalles emmagatzemades en espera de ser incinerades.

PRIMERA OPCIÓ
Com a primera opció, el ministre de Medi Ambient, Vicenç Alay, es va posar en contacte amb els fabricants de la maquinària del forn, per veure si era possible el redimensionament a la baixa de la planta incineradora. És a dir, l'objectiu del Ministeri de Medi Ambient era trobar una solució tècnica que permetés cremar menys quantitat de residus sense que, d'aquesta menor quantitat de deixalles, se'n ressentís el funcionament de la instal.lació.

Com a resposta a la petició, Alay va rebre una carta amb diferents arguments que desaconsellaven aquesta opció. Segons va explicar el ministre en el seu moment, la resposta posava de relleu dificultats serioses al fet de fer més petita la instal.lació. Les causes principals d'aquest principi de negativa eren "l'elevat cost, la complexitat de les qüestions tècniques i els terminis", va explicar Alay. Pel que fa a aquest darrer punt, les obres a la instal.lació obligarien a tenir el forn aturat un marge de temps que, va dir Alay, "s'allargaria uns mesos". És a dir, es tractaria d'uns períodes més elevats que els que darrerament van aturar el forn, davant de la falta de mínims de residus perquè la instal.lació pugui ser rendible.

Finalment, pel que fa a la qüestió econòmica, tot i que és determinant, no és definitòria. Des del Ministeri de Medi Ambient es va assegurar que, si el problema fos només per temes econòmics, el Govern es podria arribar a plantejar tirar endavant aquesta solució. Ara bé, en declaracions d'ahir a aquest rotatiu, el ministre Alay va reiterar que "si bé no és una via descartada, cal tenir en compte que és tècnicament molt complexa i econòmicament molt costosa: implica fer pràcticament un forn nou".

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT