PUBLICITAT

Andorra La Vella

35 països es concentraran a Andorra pel paisatge

185 participants i experts conformaran les conferències i debats

Per ESTEFANIA GRACIA

El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, ahir.
El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, ahir. | ANA / M. B.
El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rosell, va presentar ahir la 16a reunió dels Tallers del Consell d’Europa per a l’aplicació del Conveni europeu del paisatge. Les jornades tindran lloc l’u i dos d’octubre, i per primera vegada, Andorra serà l’amfitriona d’aquest taller i acollirà experts en medi ambient de tot Europa que participaran en xerrades, conferències i debats sobre els paisatges transfronterers al Principat.
 
Un total de 185 experts, autoritats i tècnics de les administracions i associacions de l’àmbit del paisatge–29 d’ells andorrans– formaran part dels tallers i impartiran els diversos actes que s’emmarcaran sota el tema d’aquesta edició proposat per Andorra: ‘Paisatges i cooperació transfronterera: el paisatge no coneix frotneres’. 
 
D’aquesta manera, les jornades «seran un fòrum d’intercanvi d’experiències entre experts de diversos països en relació a l’aplicació del Conveni europeu del paisatge, tant a nivell local com regional o estatal», va assegurar Rosell. A més, va remarcar que el Consell d’Europa «organitza regularment aquestes reunions per aprofundir sobre temes del paisatge», i en cada ocasió, es fa amb la col·laboració d’un estat part del Conveni i per al país que acull la reunió és l’ocasió de presentar i destacar les seves experiències en l’aplicació del Conveni. Per tant, «esperem que de les jornades a Andorra en surtin iniciatives o projectes mediambientals que s’utilitzin a altres indrets o fins i tot a aquí». I és que aquest és un país «de fronteres properes on la cooperació transfronterera és rellevant en molts àmbits, i per això, aquesta temàtica té un especial interès», va apuntar Rosell. 
 
A més,durant les jornades s’aprofitarà per donar a conèixer els resultats del ‘workshop’ realitzat per un grup d’estudiants al Pas de la Casa per millorar l’entorn paisatgístic.
 
Programa / En aquest marc, el 30 de setembre es farà l’acollida dels participants i es realitzaran diverses visites per mostrar els paisatges d’Andorra i les diferències que es poden trobar entre aquests. Es veurà la Vall del Valira d’Orient fins al Pas de la Casa i la Vall del Valira del Nord amb la ruta de l’explotació del ferro.
 
D’altra banda, el primer dels tallers, el dia u d’octubre, se centrarà en l’experiència d’Andorra, i comptarà amb diverses ponències sobre les accions de l’estratègia nacional del paisatge, així com les relacions transfrontereres a Andorra i l’experiència del paisatge fronterer del Pas de la Casa.
 
A més, durant els diferents tallers que se celebraran també es tractaran les experiències de cooperació transfronterera al voltant del paisatge i s’exposaran diverses iniciatives que s’han desenvolupat als països membres. Així doncs, la cooperació transfronterera serà l’eix central de les dues jornades, ja que és un dels propòsits del Conveni europeu, que exposa aquest objectiu per tenir-lo en compte en les diverses polítiques internacionals. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT