PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS denuncia l’«aïllament» del Govern, l’INAF i la UIFAND

López lamenta la «incapacitat» del Govern per equilibrar els comptes

Per Marisa da Costa

El conseller socialdemòcrata Pere López, en una compareixença anterior al Consell General.
El conseller socialdemòcrata Pere López, en una compareixença anterior al Consell General. | Tony Lara
El primer secretari del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, va catalogar ahir d’«inadmisible» l’«aïllament i l’hermetisme» en què s’han instal·lat els organismes involucrats en la gestió de l’afer BPA, set mesos després del seu desencadenament. A la denúncia per la desinformació a la què les institucions financeres i el Govern estan sotmetent al conjunt de la ciutadania i empresarial, el líder socialdemòcrata sumava la «incapacitat» d’aquest darrer actor per gestionar els comptes de l’Estat.
 
El també president del grup parlamentari mixt compareixia la tarda de dimarts davant dels mitjans de comunicació per exigir als encarregats d’administrar les qüestions relacionades amb la intervinguda Banca Privada d’Andorra (BPA) les «explicacions degudes» per aclarir al conjunt social el full de ruta contret per resoldre la problemàtica. López va considerar que amb l’«incompliment dels terminis» la situació esdevé «cada vegada més insostenible», tot lamentant «l’abús de la paciència i del bon fer dels ciutadans i dels empresaris» amb la negació del ·dret legítim a la informació». D’aquesta manera, va insistir en demanar tant a l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), a la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (UIFAND) com a un «Govern amb molta responsabilitat» en aquest assumpte i d’igual forma implicat en la «manca d’explicacions», que abandonin «la posició hermètica» presa en detriment de l’«angoixa dels clients» i altres actors per traslladar-los els passos empresos en una qüestió que «afecta a tot el país». El parlamentari va assegurar que els representants del PS, que també ahir adaptaven els seus estatuts a la llei de partits, «no desistim en l’objectiu de demanar informació» als agents anteriorment esmentats per fer «de corretja transmissora» de cara a la població. La sol·licitud comprèn des de la documentació que justifica la intervenció de l’entitat bancària com els informes que antecedeixen aquesta actuació.
 
Al clam per l’incompliment del calendari i la desinformació, Pere López va afegir la ineptitud per part del ministre de Finances, Jordi Cinca, de gestionar els comptes de l’Estat. López va fonamentar l’acusació en el recurs, per part de l’executiu, als romanents de Som Andorra Telecom amb la finalitat d’equilibrar els pressupostos estatals. El primer secretari socialdemòcrata es va mostrar preocupat per aquest fet: «La parapública necessitarà aquests recursos en un futur» per equiparar la tecnologia del Principat a les telecomunicacions internacionals. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT