PUBLICITAT

Encamp

Saetde vol enllestir en tres anys les millores al Pas de la Casa

La societat preveu invertir uns 30 milions d’euros a Encamp

Per Marisa da Costa

El director general de SAETDE, Joan Viladomat, estreny mans amb els cònsols major i menir d'Encamp, Jordi Mas i Jordi Torres, respectivament i d'esquerra a dreta.
El director general de SAETDE, Joan Viladomat, estreny mans amb els cònsols major i menir d'Encamp, Jordi Mas i Jordi Torres, respectivament i d'esquerra a dreta. | Tony Lara
El Comú d’Encamp i SAETDE van fer ahir definitiu l’acord d’intencions amb què la segona part es marca l’objectiu d’enllestir, en els propers tres anys, una sèrie de millores que han de permetre revitalitzar el Pas de la Casa. La societat gestora dels terrenys de la vila fronterera i Grau Roig preveu invertir gairebé 30 milions d’euros en aquesta finalitat, a canvi d’una pròrroga de cinquanta anys en la concessió del domini esquiable amb què compta des 1967.
 
La signatura amb què es trenca una dècada de desglaç entre la societat i l’administració encampadana,  representada respectivament pel director general de SAETDE, Joan Viladomat, i el cònsol major de la parròquia, Jordi Mas, representa «el retrobament de l’administració, els particulars i els ciutadans» i l’establiment d’una meta conjunta: recuperar «el Pas de la Casa històric» perquè torni a ser «la primera estació dels Pirineus». 
 
Definia aquesta voluntat el dirigent de la societat administradora dels terrenys després de lamentar el desplaçament de «la gent cap a altres zones de Grandvalira perquè els serveis són més atractius» tot i haver estat tradicionalment «la primera» i principal zona de «trànsit d’entrada» al camp de neu. Viladomat recalcava, no obstant, la importància que els altres actors privats del poble s’imbriquin en el projecte. Nogensmenys, supeditava el correcte desenvolupament del pla al compromís assumit per part de l’actual Govern durant el període de campanya electoral i consistent en embellir la vila fronterera. 
El líder de l’organisme celebrava la manifestada adhesió de tots els implicats en la iniciativa, que comportarà no només «maquillar» les instal·lacions comercials que rodegen les pistes de neu sinó una «cirurgia reconstructiva» a la què s’han compromès «comerciants, botiguers, restauradors, hotelers...».

SAETDE, de la seva banda, ja va començar les obres de millora tot donant inici a la primera fase de les construccions, que comportarà una inversió que es preveu que oscil·li entre els 12 i els 16 milions d’euros. Aquestes primeres accions, que haurien d’estar enllestida abans de Nadal a molt estirar, comporten la construcció d’un telecabina a peu de pista. A la llarga, i malgrat el conveni estableixi un període de sis anys, s’espera en tres temporades posar mà a «altres patologies» de Grandvalira, com són «el Cubil» o «la connexió amb el Funicamp», per evitar-hi aglomeracions mitjançant la compra de més cabines, per exemple. Per ara, no obstant, «la prioritat és el Pas de la Casa».
 
Joan Viladomat va assegurar que «estem convençuts que el retorn [econòmic] serà extraordinari des de tots els punts de vista». A banda dels beneficis per la pròpia societat, l’empresari augurava el possible pas de «forfaits low cost» a entrades «amb preus més elevats si el client és millor». Això tindria repercussió «directa» en els negocis de la zona. 
 
El cònsol encampadà va celebrar la rúbrica signada ahir a la casa comuna, tot ressaltant l’«important efecte que tindrà per a la parròquia». Jordi Mas va recordar que «hi ha tota una sèrie d’accions a desenvolupar perquè estem davant d’una concessió atípica» per a la qual encara s’ha de cercar una «fórmula legal» que permeti desenvolupar-la. El termini establert per desplegar «tota la forma jurídica i legal per assolir els objectius pactats», és de tres mesos. En aquest temps, s’haurà de cercar la mesura reglamentària per la qual es pugui progressar el pacte de concessió fins el 2065 i, amb ell, les millores immediates al Pas de la Casa. Viladomat corroborava la legalitat reafirmant-se en els més de 30 acords que SAETDE té amb diferents entitats públiques. 
 
Sobre les reticències manifestes per una part de la ciutadania, amb l’excònsol encampadà Miquel Alís com a principal efígie del rebuig vers l’acord, tant Mas com Viladomat preferien «no fer comentaris» i se’n desinteressaven. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT