PUBLICITAT

Andorra La Vella

El Govern vol ampliar del 7 al 33% la producció nacional d’energia

Des d’avui, els andorrans residents a l’estranger poden sol·licitar el vot per correu de cara a les comunals

Per MARISA DA COSTA

La titular Sílvia Calvó compareixia ahir acompanyada pel ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca.
La titular Sílvia Calvó compareixia ahir acompanyada pel ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca. | TONY LARA
El Govern i, més concretament, el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, van marcar-se ahir un termini de deu anys per assolir un augment del 26% en la producció pròpia d’energia. La finalitat es feia pública durant la mateixa roda de premsa en què s’informava sobre l’obertura del termini per a que els andorrans residents a l’exterior puguin fer efectiu el seu dret de vot a les eleccions comunals –previstes per al 13 de desembre– mitjançant el correu ordinari.
 
 La titular de Medi Ambient, Sílvia Calvó, comunicava ahir l’aprovació ministerial de les modificacions a la Llei de FEDA, uns canvis orientats primordialment a «donar peu a l’entrada del sector privat» al «procés de producció energètica del país», tot responent a la voluntat «d’accelerar» el desenvolupament del sector. Un objectiu que, acompanyat per una inversió de 235 milions d’euros, ha de situar l’actual 7% de fabricació nacional d’energia al 33% en una dècada. Per a tal comesa, un executiu incapaç actualment «d’assumir un nivell tant important de despesa» obre el sector energètic als particulars per tal de fomentar les inversions. Malgrat que els canvis en el reglament vagin orientats a alliberar FEDA de la total responsabilitat d’esmerçar recursos en el progrés energètic, serà la parapública qui seguirà ostentant el control de la xarxa elèctrica.
 
Per tal de promoure «projectes de diversificació i innovació» encarats, segons exposava Calvó, a la cogeneració o la implantació d’energies renovables, principalment, s’obren dues modalitats de participació provada: la concessió i la participació en societats. La dirigent de Medi Ambient va matisar, però, que «serà l’administració qui segueixi estipulant els preus de referència», cosa que es tradueix en la impossibilitat «d’augmentar les tarifes» a excepció que aquesta pujada vingui marcada pel mercat internacional. El sector privat industrial però també els particulars tenen cabuda en el projecte.
 
Jordi Casadevall, secretari general del Govern, compareixia durant la mateixa roda informativa per comunicar l’obertura, des d’avui i fins les 12 hores del 4 de novembre, del termini per a que aquells electors residents a l’exterior que desitgin participar dels comicis electorals demanin la documentació pertinent per fer-ho a través del vot per dipòsit judicial mitjançant correus.
 
El procediment no presenta modificacions respecte de l’inaugurat amb les eleccions generals del mes de març, en què 86 persones empraven aquesta via. La demanda es pot fer efectiva tot presentant un document acreditatiu conforme es resideix a l’exterior de manera presencial al comú on l’interessat es troba registrat, o bé a través del web ‘www.votpercorreu.ad’. Després que l’òrgan local presenti una resolució favorable, serà el mateix Govern qui enviï la documentació necessària per tal que l’elector el faci arribar dins del període establert a la seu judicial.
 
Més hores per fer tràmits/ Des d’avui, les dependències dedicades als tràmits dins de l’edifici central d’administració estrenen un nou horari, ampliat. Amb l’inici del mes s’engega també la prova pilot de l’ampliació del temps per a que la ciutadania pugui desenvolupar gestions burocràtiques al Govern. Així, l’horari d’obertura comprendrà des de les 8 del matí fins a les 19 hores, de dilluns a divendres. La central participarà de l’agilització recollint documentació. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT