PUBLICITAT

Andorra la Vella

«S’ha de trobar l’encaix d’Andorra a Europa»

Antoni Bisbal i Sebastián Piedra exposen els beneficis i inconvenients que suposa l’aprovació i aplicació dels CDI

Per Iván Álvarez

Antoni Bisbal i Sebastián Piedra, durant la primera sessió informativa.
Antoni Bisbal i Sebastián Piedra, durant la primera sessió informativa. | Tony Lara
«L’aprovació i posterior aplicació del CDI es sempre beneficiós pels ciutadans andorrans. Ara mateix, tot el que hi ha darrera del Principat és una sospita. Una sospita que, ara, desapareix perquè el conveni els hi posa al món i els hi deixa un sistema tributari apte». Sebastián Piedra és un especialista en fiscalitat internacional i, juntament amb Antoni Bisbal, soci director d’Alfa Capital Assessors, van oferir dues sessions de ponències informatives organitzades per Crèdit Andorrà amb la finalitat d’esclarir els neguits dels oients presents i per donar a conèixer els Convenis de Doble Imposició que ja ha signat Andorra –França, Espanya, Portugal, Luxemburg i Liechtenstein–, quin és el contingut i quines avantatges i inconvenients es pot tenir envers tenir o no tenir aquest conveni.
Bisbal explica que «vam voler elaborar un resum de les tipologies de rendes i comprovar com tributaven abans i després de l’entrada en vigor dels convenis. En aquest sentit, els ponents defineixen els principals avantatges en tres eixos i destaquen la «seguretat jurídica que representa tenir un CDI».
 
En cas de no tenir-lo, cada estat aplica la seva normativa interna i Bisbal i Piedra van exposar que «vam explicar als assistents què significava, per exemple, tenir residència fiscal amb el conveni o sense». Així es pot trobar el cas d’una persona que sense conveni pot ser resident fiscal tant a Andorra com a Espanya i amb el conveni tens especificat d’on ets resident fiscal». Un altre exemple plausible és el fet de tenir unes rendes gravades a un 20-24% «quan es fa una factura des d’Andorra a Espanya per uns serveis i amb el conveni hi haurà rendes que passin d’un 24 a un 15, 5 o, fins i tot, un 0%». 
 
Un altre aspecte a tenir en compte dins del ventall d’avantatges és la homogabilitat del sistema fiscal andorrà amb els dels països veïns, ja que comporta la dotació «d’unes eines als inversos estrangers per venir a Andorra, perquè d’alguna forma els estats els estats veïns reconeixen que el sistema fiscal andorrà es homologable».
 
Prevenció del frau fiscal/ El conveni també inclou una part que parla de l’intercanvi d’informació i la prevenció del frau fiscal: «El conveni estableix dintre de les regles de joc, un petit cost, la necessitat de que els estats es puguin notificar entre ells quina es la informació de caràcter fiscal que obtenen sobre els subjectes afectats», afegeix Piedra. 
 
Els presents a les ponències presentaven uns neguits semblants, segons indica Bisbal: «entendre el contingut, que representa i què és un Conveni de Doble Imposició o que es trobaran al gener de 2016 quan s’hagi d’aplicar el conveni». A partir d’aquí, i a un altre nivell, hi ha gent que pregunta directament per casuístiques concretes, com els hi afectarà segons quina tipologia de rendes o com afectarà l’intercanvi d’informació u operacions entre societats. 
 
Són conscients que el receptor del missatge, en segons quins casos, obliga a fer servir un llenguatge més planer, evitant els tecnicismes i «aplicant molts exemples pràctics, casos reals per explicar l’aplicació correcte o indeguda del conveni». Bisbal i Piedra valoren molt positivament els exercicis fets i les trobades realitzades des de fa un temps el Govern d’Andorra per aconseguir l’acord d’associació amb Europa: «S’ha de trobar l’encaix d’Andorra a Europa. El país té unes particularitats molt concretes i que poden suposar molts problemes de compliment de requisits. S’ha de trobar un encaix dins de l’acord d’associació i els moviments del Govern van en aquesta direcció».
 
Els especialistes també es mostren segurs a l’hora de valorar el benefici que aporta la signatura d’un CDI a l’obertura econòmica. Bisbal destaca «els passos que ha seguit Andorra; inversions estrangeres, un sistema fiscal homologable i, a partir d’aquest sistema, signar un CDI». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT