PUBLICITAT

LA SEU D'URGELL

Un Taller amb molta Claror: Un treball per desenvolupar l’autonomia i la integració

La seva llar residència és l’únic servei d’habitatge per a discapacitats psíquics que hi ha actualment a l’Alt Urgell

Per JOSEP ROMERO

Usuaris participant en unes de les activitats del Centre Ocupacional.
Usuaris participant en unes de les activitats del Centre Ocupacional. | Tony Lara
Tot i que oficialment com a Taller Claror va néixer el 1988 quan es van inaugurar les seves instal·lacions actuals a l’avinguda Valira de la Seu, els seus orígens es remunten al 1976 que és l’any en que va ser fundada l’Associació Pro Minusvàlids de l’Alt Urgell. Una història del centre de la que no se’n sap gaire a nivell de carrer, més enllà que va ser Maria Maestre, de Casa Molines, que un dia va decidir cedir els terrenys actuals que ocupa el centre perquè es pogués construir l’edifici actual. El mes de novembre de 1996 es va obrir el servei de Llar Residència per a persones usuàries del Centre Ocupacional.
I són justament la Llar Residència i el Centre Ocupacional els dos serveis dels que disposa el Taller Claror. La seva directora, Maria Carme Sebastià, explica que el treball que es realitza pretén bàsicament oferir a aquestes persones «les eines necessàries per tal que puguin desenvolupar al màxim l’autonomia personal i social, així com afavorir la integració social en entorns normalitzats i comunitaris». I tot això «pensant sempre que són els usuaris els únics que finalment hi decideixen».  
L’edifici, contràriament al que es pugui observar des del carrer, no és tan petit com sembla i aplega tres plantes. La primera està ocupada per la Llar Residència, mentre que les altres dos alberguen les oficines, el menjador i les diferents sales on es desenvolupen les activitats. El conjunt de la plantilla per atendre als usuaris està format per 12 persones, entre psicòlegs, pedagogs, treballadors socials i monitors especialitzats.
 
TALLER OCUPACIONAL/ El Taller Ocupacional disposa actualment de 28 usuaris. La mitjana d’edat se situa en els 40 anys i la majoria són dones. El més jove té 19 anys i el més gran 57. En aquesta àrea hi treballen persones amb capacitats i limitacions diferents, «on la nostra tasca se centra en desenvolupar les seves potencialitats i els seus punts forts». Cada usuari té el seu programa individual, realitzat per l’equip tècnic. Una eina imprescindible per a que l’equip educatiu treballi en els aprenentatges i valorar els suports que els hi manquen per assolir un funcionament «competent i el més autònom possible». 
En el Taller Ocupacional, aquestes persones treballen en tres serveis diferenciats segons les seves capacitats: teràpia ocupacional amb auxiliar i després sense i, posteriorment, la inserció. Amb els grups es treballen diversos aspectes terapèutics i ocupacionals, on les noves tecnologies hi juguen un paper molt important. Existeixen varies àrees com ara l’estimulació dels sentits i activitats de manteniment cognitiu (atenció i concentració, memòria, percepció i reconeixement, llenguatge, càlcul, orientació espacial i temporal, entre d’altres. 
En l’anomenada aula d’adults es consoliden i desenvolupen aprenentatges bàsics com habilitats comunicatives, numèriques i resolució de problemes de la vida quotidiana, lectoescriptura i comprensió lectora i totes aquelles activits encaminades a potenciar l’autonomia social i personal. La intencionalitat sempre és la mateixa: l’adquisició d’hàbits laborals. Quan aquesta no sigui possible aquests usuaris continuaran en el Centre Ocupacional. En cas contrari podran insertar-se en empreses ordinàries o a través de la Fundació Privada Integra dels Pirineus que es va crear l’any 2011. 
Integra lidera una iniciativa empresarial tridimensional: mediambiental (ús energètic de la biomassa), local (gestió sostenible i prevenció d’incendis forestals) i social (recuperació d’una activitat professional amb persones amb risc d’exclusió social i amb especial atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual i/o amb malaltia mental), com per exemple amb la neteja del boscos.
 
ALTRES ACTIVITATS/ Els usuaris del centre treballen, entre d’altres, en el reciclatge del paper, fent targetes de Nadal o invitacions de casament,... i en col·laboració amb d’altres empreses fan des de catàlegs de fusta, banderoles fins a muntatges de frontisses. Tot allò es complementa amb un ampli ventall d’activitats de lleure i esportives. En l’àmbit esportiu cal fer referència als contactes que mantenen el Govern d’Andorra i l’Ajuntament de la Seu per presentar una candidatura conjunta per organitzar en un futur uns jocs dels Special Olympics.
 
LA RESIDÈNCIA/La residència compte amb 10 usuaris, cinc dones i cinc homes (amb una edat mitjana de 40 anys) que al mateix temps hi són al Taller Ocupacional, amb diferents intensitat de suport. Tots ells han de ser majors de 18 anys. És un espai substitutori de la pròpia llar, i on es cobreixen les necessitats de cada resident. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT