PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

SDP està disposat a renunciar a les seves sigles per a les comunals

Bartumeu mostra la voluntat de crear plataformes de «redreçament comunal»

Per IVÁN ÁLVAREZ

El president d’SDP, Jaume Bartumeu, durant la seva intervenció, ahir
El president d’SDP, Jaume Bartumeu, durant la seva intervenció, ahir | Tony Lara
El president de Social Democràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, va reconèixer ahir que la intenció principal de la força progressista era crear plataformes de redreçament comunal de cara a les properes eleccions del 13 de desembre. Atenent a l’exposició del president d’SDP es desprèn que el grup polític està disposat a renunciar als lligams de les seves sigles i englobar totes les forces que ho considerin oportú en una plataforma sense cap sigla coneguda i sota el paraigües d’un nom encara per definir. Una plataforma de «marca blanca» que agrada a Bartumeu tot i no acabar de compartir aquesta denominació.
El president del partit de centre-esquerra, que va definir tres eixos principals per elaborar el seu discurs, va explicar que «des del maig venim dient que convé un redreçament comunal» i que el grup entén que aquest redreçament només és possible si es deixen de banda «les obsessions partidistes, els dogmes de fe i els sectarismes. Només si aconseguim desmarcar-nos d’aquests defectes i d’aquests vicis polítics, aquestes plataformes podrien tenir sentit». A més va afegir, i entroncant amb la segona proposta, que «SDP creu que ara no és l’hora de confrontació nacional».
El president del partit va argumentar que treballen per a la constitució d’aquestes plataformes de redreçament comunal «d’ampli acord ciutadà, per fer treball en comú a partir d’uns aspectes concrets». En aquest sentit, Bartumeu va enumerar que «el pressupost del comú ha de ser dinamitzador i protector, solucionar i enllestir la delimitació de competències entre el comú el Govern». A més va ampliar el seu raonament assegurant que la pretensió era «estendre la mà al conjunt de les forces polítiques i persones interessades en implicar-se en aquest moviment ciutadà». 
El cap visible d’SDP va deixar clar que el seu partit «no vol apartar a cap ciutadà només perquè en la política nacional tingui una visió, una opció o una posició diferent a les que nosaltres acostumem a defensar. A SDP el que defensem és l’acord abans de la confrontació. No volem excloure a ningú abans de començar a parlar». Bartumeu va afirmar que espera que aquestes plataformes «es puguin constituir per expressar la realitat de totes les parròquies, la pluralitat». 
 
No a les coalicions/ Jaume Bartumeu va posar l’accent en els hipotètics acords amb altres forces polítiques de cara a aquestes comunals. El líder d’SDP va insistir en que a les eleccions comunals el seu partit «no vol ni proposa cap coalició entre partits i defensa un reagrupament que deixi de banda aquestes picabaralles i enfrontaments i trobi un treball comú» i va subratllar que «això no implica que algú hagi de renunciar a les seves idees i plantejaments en l’àmbit nacional»
Bartumeu va aclarir que en les properes eleccions comunals volen, des de SDP, donar prioritat als problemes més importants que tenen les parròquies, com ara l’endeutament comunal, l’encavalcament de competències i que hi hagi una atenció a la ciutadania pels carrers de cada parròquia des d’una òptica d’igualtat. Tot i aquestes reflexions, el president del partit va reconèixer «les dificultats que ens trobarem per tirar aquesta idea endavant, però estem convençuts que és viable i portem moltes setmanes treballant. Estic convençut que la nostra proposta, la de fer aquestes plataformes, és la millor per treure els comuns de l’estancament que ara pateixen». En aquesta direcció va admetre que a Canillo i a la Massana no s’està treballant l’opció de la plataforma. Finalment, va cloure assegurant que «a SDP no posem cap logo en aquestes plataformes com a condició, sinó que busquem un acord programàtic. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT