PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Les formacions ja enfilen el 13-D

DA confirma a Mandicó i al tàndem Marín-Calvet com a aspirants a la reelecció a Canillo i Escaldes

Per IVÁN ÁLVAREZ

Bona part dels cònsols del país, moments abans de l’inici del dinar de la Festa Magna celebrada a Encamp
Bona part dels cònsols del país, moments abans de l’inici del dinar de la Festa Magna celebrada a Encamp | Tony Lara
A poc més de dos mesos de la celebració de les eleccions comunals les diferents forces polítiques segueixen treballant en la recerca de candidats, aliances, plataformes i coalicions. Tot i que la situació dins d’una cursa electoral sempre dóna peu a patir variacions de forma continuada, a veure canvis de recorregut o a girar de manera copernicana propostes que semblaven definides, cada partit va dibuixant les traçades del seu full de ruta. El 4 de novembre finalitza el termini per presentar candidatures i en la majoria de parròquies hi ha encara incògnites per resoldre.
 
Andorra la Vella
 
Minguillón, en suspens
 
A la capital, la gran incògnita gravita al voltant de Jordi Minguillón i la fractura, o la divisió, que provoca la seva opció a la reelecció. Cd’I manté de forma aferrissada la seva aposta per l’actual cònsol major fins l’extrem de condicionar el seu suport parlamentari, mentre que una altra branca de Coalició d’Independents ha posat sobre la taula el nom de Marc Pons Martell. Per la seva banda, DA no veu amb bons ulls la continuïtat de Minguillón i proposa a Sílvia Riva com a cap visible. Igualment, es podria contemplar una candidatura de consens DA-Cd’I tot i que donades les diferències actuals no es preveu com una sortida fàcil. 
El PS busca atorgar el privilegi de candidata a Dolors Carmona per la gran feina que porta desenvolupant, però tenen obertes altres vies de negociació com elaborar una llista conjunta amb SDP i amb Francesc Xavier Mora com a número 1, possibilitat que defensaria un altre estrat dins del partit socialdemòcrata. Aquesta unió entre PS i SDP, però, no sembla gens senzilla. Mentre que la força política que encapçala David Rios té com a condició sine qua non mantenir els seus lligams i les seves sigles en tota opció de coalició progressista, SDP proposa la creació de plataformes de «marca blanca» sense sigles i amb un nom neutre integrador de vàries opcions polítiques. Liberals d’Andorra treballa per presentar candidatura única amb garanties i el cap del seu comitè parroquial, Jordi Cerqueda, està estrenyent el cercle.
 
Escaldes-Engordany
 
Marín i Calvet aspiren a la reelecció
 
El comitè local de DA va donar llum verd a la possibilitat que el tàndem Trini Marín i Marc Calvet escriguin el seu segon capítol legislatiu al capdavant de la corporació. Marín assegura que «hem tingut un mandat d’absoluta transparència i hem aconseguit un equilibri financer, optimitzar recursos i reduir deute». La cònsol major assenyala que els tràngols incòmodes durant la seva legislatura com l’afer de l’aigua «m’han fet més forta» i espera «consolidar els projectes engegats i culminar altres que tenim en procés». 
Atent estarà el PS, amb l’oficialitat de la candidatura de Cèlia Vendrell com a número u i, converses i coalicions futures a banda, amb la possibilitat d’estar secundada per Aleix Mañosas si els socialdemòcrates acaben presentant una llista única. Els Verds també han dit la seva i estudien presentar-se en solitari a Escaldes i a Encamp com va afirmar a RTVA el copresident de la formació, Juli Fernández. Els ecosocialistes pretenien pactar amb el PS a totes les parròquies possibles però, segons han explicat, el Partit Socialdemòcrata no ha mostrat interès a reunir-se amb ells i els contactes entre les dues formacions han deixat de ser freqüents. 
Ld’A manté cert hermetisme i segueix fent trobades i prenent decisions. Tot i que no veuen amb mals ulls un apropament amb SDP, la intenció liberal és cometre les comunals amb una llista única i pròpia i aquí és on noms com França Riberaygua i Josep Pubill agafen certa força.
 
Sant Julià de Lòria
 
Gil contra tots
 
El sector polític de la parròquia navega entre la disjuntiva de Montserrat Gil i la hipotètica plataforma que es vol crear per fer front a Unió Laurediana. L’opció d’enderrocar a l’actual cònsol major segueix escrit en el llibre de ruta de les forces polítiques lauredianes, però encara no hi ha una estructura definida. L’afer de les targetes o alguns retrets de l’oposició al voltant de Naturlàndia han ferit al tàndem Gil-Torrentallé fins al punt de no trobar un suport absolut dins de la mateixa executiva d’UL. Igualment, ningú descarta poder arribar a una solució de consens.

La Massana
 
Baró i Ferré, confirmats 
 
David Baró i Raül Ferré, parella candidata ja anunciada, optaran a la reelecció sota les sigles de CC (Ciutadans Compromesos). A l’altre banda, MM (Moviment Massanenc), embrancada a DA, treballa per presentar candidats i poder oferir resistència als actuals cònsols, ja que sembla que no seguiran cap dels membres de la minoria actual (Albós, Serra i Call). PS i SDP són tota una incògnita.
 
Encamp
 
Sense Jordi Mas
 
Un cop assegurada, excepte cop magistral, la renúncia de l’actual cònsol major, Jordi Mas, el seu segon, Jordi Torres Arauz, sembla el millor col·locat per encapçalar la llista de coalició d’UP i DA. PS ja va confirmar a Joan Sans com a candidat i treballa amb SDP la formació conjunta. Les sigles, evidentment, és el cavall de batalla.
 
Ordino
 
Cara cara
 
Jordi Ordóñez s’autodescarta i ACO presenta a la parella Josep Àngel Mortés i Gemma Riba com a candidats. Enric Dolsa passa a treballar amb el sector liberal per trobar un bon candidat amb aspiracions.
 
Canillo
 
Mandicó tindrà rival
 
El cònsol major repetirà com a cap visible taronja però, aquest cop, Canillo deixarà de ser monocolor. Una de les plataformes que aglutini les forces  polítiques no properes a DA presentarà la seva candidatura. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT