PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El SAAS adquireix un TAC que redueix en un 80% la radiació

Els pacients s’hauran de traslladar a l’Hospital de la Seu mentre s’instal·la l’aparell, de 427.000 euros

Per El Periòdic

Aparells de la sala de TAC de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell que es modernitzarà aquest mes.
Aparells de la sala de TAC de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell que es modernitzarà aquest mes. | Àlex Lara
El departament de diagnòstic per la imatge del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va adquirir, per 427.000 euros, un nou aparell de Tomografia Axial Computeritzada (TAC) amb el que el pacient que se sotmet a aquest servei deixarà de rebre un percentatge important de radiació, en comparació amb el que emetia el vell sistema. Del 19 al 28 d’octubre, mentre s’instal·li la nova màquina, els pacients s’hauran de traslladar a la Fundació Sant Hosìtal de la Seu d’Urgell.
El nou TAC funciona, segons informa el SAAS a través d’una nota de premsa, amb una nova tecnologia de reconstrucció iterativa de les imatges que permet una reducció d’entre el 50 i el 80% de la dosi de radiació aplicada al pacient mentre es fa la prova diagnòstica.
 
El nou TAC permetrà efectuar dues noves proves a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: tomografia cardíaca, d’una banda i, de l’altra, estudis de perfusió cerebral. Ambdós s’introduiran en els propers mesos. Millorarà la velocitat de realització i efectivitat de diversos procediments intervencionistes amb la incorporació de la tecnologia de FluoroCT. Durant el procés de renovació del TAC, que començarà el proper 19 d’octubre i es perllongarà previsiblement fins el dia 28, tant els pacients ingressats com els urgents seran enviats a la Fundació Sant Hospital de La Seu d’Urgell, en aplicació del conveni entre les dues institucions sanitàries. A més, s’han habilitat tres torns de matí per a efectuar les proves a usuaris què requereixin urgència.
 
L’aparell, que té un cost de 427.000 euros, permet obtenir una màxima resolució de les imatges ja que compta amb 80 corones de detectors, mentre l’anterior en tenia 32. Tanmateix es redueix el temps de durada de les proves. Gràcies a la millora notable en la velocitat de la reconstrucció d’imatges es poden realitzar escàners de cos sencer i de les extremitats a pacients politraumatitzats, millorant la rapidesa i eficiència en la valoració d’aquests pacients, per als quals és vital reduir el temps d’identificació de les lesions i del seu tractament.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT