PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sense mirar el marcador

La selecció busca guanyar solidesa defensiva per adquirir confiança a mida que transcorri el partit

Per JOAN JOSEP BLASCO

Els jugadors de la selecci'o Andorrana durant el darrer entrenament
Els jugadors de la selecci'o Andorrana durant el darrer entrenament | Emilio Prenas
Dues realitats ben diferents. De nou. Bèlgica arriba amb un clar objectiu, el d’assolir una victòria que li permeti l’any vinent ser a França disputant l’Eurocopa. Per la seva part Andorra batallarà contra tot per tractar, en la penúltima oportunitat que té en aquesta fase, de no quedar-se amb zero punts. Avui medeixen forces a l’Estadi Nacional (20.45 hores).
 
«Hem de ser conscients amb qui juguem i la qualitat que tenen els jugadors que tenim al davant» avisa el tècnic andorrà, Koldo Álvarez, que plantejarà alguns canvis en l’onze titular respecte a anteriors ocasions i no té pensat realitzar cap marcatge individual sobre alguna de les estrelles belgues. Sabent que el rival té a prop la classificació, vol jugar amb aquest aspecte. La fita és que «no marquin aviat. Quan més minuts vagin passant millor». I per aconseguir-ho «hem d’estar molt junts i ser superiors defensivament. A partir d’aquí anar creixent i no mirar el marcador», un aspecte que «no és fàcil. Quan el tens en contra és difícil i sembla que siguis pitjor jugador».
 
En la inauguració oficial de l’estadi, contra Gal·les, la imatge de la selecció va ser esperançadora de cara al futur. Però no va tenir continuïtat. Es va avançar contra els britànics, però aquests van remuntar. Si Bale no s’hagués posat el seu equip a l’esquena potser es podria haver puntuat. I aquesta vol que sigui la direcció a prendre, «intentar tot el que sigui apropar-nos al primer partit d’aquesta fase estarà molt bé». De sortida no descarta res a pesar de les dificultats que presenta el matx: «No deixa de ser un partit de futbol. Sempre tens les teves opcions». Aquestes són limitades davant el potencial que té al davant. I més si despleguen el millor de si. «No tinc cap dubte que ens respecten i que l’han preparat amb tota la seriositat del món. És la primera ocasió que tenen per classificar-se», remarca.
 
Onze belga

El seleccionador belga, Marc Wilmots, no s’amaga i ensenya les seves cartes. Després de l’entrenament que va realitzar a l’Estadi Nacional va fer pública a través del seu compte de Twitter l’onze titular que avui treurà al camp. De sortida hi seran seran Mignolet, Meunier, Alderweireld, Vertonghen, Jordan Lukaku, Witsel, Nainggolan, De Bruyne, Hazard, Mertens i Depoitre. Amb un triomf els Red devils estaran classificats per ser l’any vinent a França en l’Eurocopa. Ocupen el tercer lloc del rànquing de la FIFA i són una de les sensacions internacionals. La lleva de jugadors amb la que compten fan que hi hagi moltes expectatives en aquest conjunt, que té futbolistes joves encara amb un llarg recorregut. «El que hem de fer és guanyar, sumar els tres punts, classificar-nos i haurem complert amb el que se’ns demanava», remarca Wilmots.
 
No vol que el partit se li arribi a complicar. «Ens agradaria al primer quart d’hora anar 0-1», per no trobar-se amb un equip al davant que amb un marcador igualat es vagi creixent a mida que van passant els minuts. Té el cap el 6 a 0 que va endossar a Andorra ara fa un any a Brussel·les, en un matx on van ser molt superiors. Tot i així no espera trobar-se amb un plantejament fàcil a pesar d eles diferències que existeixen entre els uns i els altres. S’hi pren seriosament. «Tinc molt respecte per cada rival. No n’hi ha cap de petit, ho tinc molt clar», afirma el tècnic. Sobretot vol que els seus jugadors no vagin a la seva i pensin en el conjunt, no només en aquest partit, sinó que en qualsevol tinguin al davant el combinat que sigui: «L’important és el col·lectiu. Si tots juguen per a ells mateixos estàs mort. Sempre s’ha de tenir molt present l’equip».
 
Pizza margarita

Amb l’estrena de l’Estadi Nacional tota aquesta fase s’ha pogut disputar en aquesta instal·lació, que suplia moltes carències que es tenien per organitzar els partits com a local. Però des del primer dia la gespa ha estat un greu problema, a la que en cap moment se li ha trobat solució. Totes les federacions que han hagut de jugar-hi han mostrat la seva queixa oficial per l’estat del terreny de joc. Wilmots no està exempt d’aquest clam i es mostra molt gràfic del que succeeix als jugadors. «Veig força taques negres. No sóc fanàtic de la gespa artificial. El jugador quan es llenci al terra pot acabar tenint a la cuixa una pizza margarita», en referència al cautxú que es queda a la cama i fent un símil culinari amb el superfície de tomàquet que porta aquesta pizza, la més senzilla que es pot trobar en una carta. En aquest tipus de terreny, sobretot veient que la velocitat de la pilota, hi troba molts inconvenients. «No és el futbol que a mi més m’agrada» desenvolupar, a més que pot portar conseqüències físiques, tant per uns com pels altres. «El risc de lesió és per a tothom» que hi jugui un partit.
 
No coneix el rival

És la història de sempre. Professionals i estrelles del futbol contra amateurs. Aquest fet provoca que els andorrans sempre siguin una incògnita pel contrincant. Ni haver-se enfrontat anteriorment serveix per conèixer els jugadors que tindran al davant. Aquest és el cas d’Eden  Hazard, que va participar en la roda de premsa prèvia al matx, junt al costat de Wilmots. Un periodista del seu país li va preguntar si coneixia als jugadors andorrans i el jugador del Chelsea va respondre que «a tots, però perquè tinc el full al davant» amb les seves cares i noms. 
 
Hazard espera fer-se amb un lloc. Al club londinenc no està passant pel seu millor moment a les ordres de Jose Mourinho i amb la selecció confia en poder canviar la seva sort. «Sempre va bé un canvi d’aires. Estic treballant per superar aquest petit sot», admet. Sap que s’ha de guanyar el lloc perquè «no hi ha ningú intocable». La gespa tampoc li agrada, però mira el costat positiu: «Acostuma a beneficiar als jugadors baixos. Això potser em va bé».
PUBLICITAT
PUBLICITAT