PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Keshta reflexiona sobre Síria amb un jardí de gessamí arrasat

L’artista participa en una mostra al Museu de Belles Arts de Castelló

Per E. J. M.

Keshta amb ‘La mortaja del jazmín’, la peça que exposa a Castelló.
Keshta amb ‘La mortaja del jazmín’, la peça que exposa a Castelló. | AHMED KESHTA
L’artista Ahmed Keshta recorda els sirians que pateixen la guerra i l’exili amb La mortaja del jazmín, peça que exposa al Museu de Belles Arts de Castelló. Keshta és un dels artistes que participa a la mostra col·lectiva Siria vive, en què artistes de diversos països (Keshta és egipci resident a Ordino) ofereixen, a través de l’art, la seva visió de la guerra civil que arrasa Síria. 
 
La Fundació Pulso de Vida ha reunit 22 artistes de diferents disciplines (pintors, escultors i fotògrafs) per conscienciar de la guerra que pateix Síria des de fa cinc anys i que ha deixat més d’un milió de víctimes, 250.000 desapareguts i 11 milions de desplaçats. Amb Keshta, que hi participa amb una instal·lació, hi ha noms com Jaume Plensa o Ripollès.
 
Síria és l’anomenada Terra del Gessamí, flor de la bellesa, la puresa i el benestar emocional, l’aroma de la qual captiva, allibera tensió i disminueix el dolor de qualsevol persona que s’hi aproximi. Keshta representa en la seva instal·lació la seva visió «d’un paradís de delicats gessamins que la mà de l’home torna esquizofrènic». Davant de «la delicadesa, la suavitat i la sensualitat de les flors veiem un rude home de fusta, un jardiner sense cap sensibilitat que embogeix quan arriba la primavera a la seva terra».
 
L’home de fusta ideat per Keshta és un combatent de qualsevol de les faccions que combaten a Síria i que han transformat els gessamins en bales i la seva fragància en olor a sang i metralla». Keshta reflexiona sobre la Primavera Àrab i, el seu personatge, el jardiner, en lloc de convertir Síria en un jardí, embogeix i es creu Déu, capaç de dictar el destí del jardí que, per a uns ,l’està salvant, i, per a d’altres, l’està destruint. Tota una reflexió poètica que Keshta ha utilitzat per recordar Síria.
 
Durant l’Andorra Shopping Festival, una obra de Keshta, 1/2 Tights,  llueix a la plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany. Es tracta d’una instal·lació escultòric que consta de gairebé un centenar de cames de maniquins de diferents colors que són tendència de la temporada. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT