PUBLICITAT

Llac d'Engolasters

Seguint el rastre per terra i aire

El Cos de Banders disposa de tres gossos que ajuden a detectar pesca i caça furtiva

Per E. J. M.

Els banders amb els seus gossos Tehia, Tai i Ada, ahir.
Els banders amb els seus gossos Tehia, Tai i Ada, ahir. | SFGA
La Tehia és una gossa de raça Jack Russell Terrier de vuit anys i amb un olfacte excel·lent per detectar rastres de sang. Fa set anys que treballa amb el seu amo al Cos de Banders i l’ajuda a trobar peces caçades furtivament o animals ferits que després es traslladen al Centre de Recuperació de la Fauna. Per a la Tehia, localitzar l’animal és una tasca molt seriosa. En canvi, el Tai i l’Ada són dos Border Collie de dos anys i mig que des de fa un parell d’anys també col·laboren amb els banders, sobretot per detectar pesca furtiva. Per als cans pastor el treball és un joc, i jugar amb els seus amos després de fer la feina és la seva recompensa.
 
Els tres gossos de rastre són una ajuda fonamental per a la tasca dels banders ja que, sense el seu nas, els seria molt difícil detectar pesca i caça furtiva. «La seva missió és ajudar-nos a ser més eficaços a l’hora de fer complir la llei de caça i pesca», va explicar ahir el cap d’unitat del Cos de Banders, Ferran Teixidió. 
 
El cos especial ja fa deu anys que treballa amb gossos de rastre com la Tehia, que ensuma a terra per seguir la sang i trobar la presa, viva o morta. En canvi, el Tai i l’Ada són dues incorporacions recents i busquen «per venteig», és a dir, localitzen el rastre a l’aire. Una altra diferència entre els gossos és que la Tehia, una gossa de caça, és pur «instint», mentre que els Border Collie han après mitjançant «ensinistrament». 
 
Un cop al mes, com a mínim, els banders entrenen els seus gossos. Ahir ho van fer al llac d’Engolasters: la Tehia va trobar una pell d’isard; el Tai, truites caçades furtivament, i l’Ada, un isard també caçat furtivament. La Tehia no para fins localitzar la peça i advertir el seu guia, mentre que els altres dos no actuen fins que el bander els ho indica. Dues maneres de treballar però igual d’eficients. 
 
L’any 2012, els gossos van realitzar set actuacions; el 2013, 13, i el 2014, vuit. Aquest any ja n’han fet 12. Del total de les 40 actuacions d’aquests quatre anys, 38 han estat per trobar un animal ferit o mort i dues han estat per trobar truites, amb una efectivitat del 90%.
 
«La finalitat no és sancionar més sinó prevenir de possibles infraccions», va subratllar Teixidó. La llei estableix que un pescador, amb llicència, pot pescar un màxim de vuit truites al dia, i un caçador ha d’anellar i declarar el que caci, sinó és caça furtiva.
Durant l’any 2014, el Cos de Banders va realitzar un total de 385 controls de caça, pels quals va acabar imposant 10 sancions. En el cas de la pesca, els banders van realitzar 847 controls que van derivar en 12 sancions.
La Tehia, l’Ada i el Tai segueixen treballant perquè es compleixi la llei de caça i pesca. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT