PUBLICITAT

Encamp

Tots Sants per a totes les edats

Deu padrines preparen més de 1.200 panellets per a la gent gran d’Encamp i d’Andorra la Vella/ Els infants de la vila gaudiran del ‘Halloween’ prescindint dels tòpics, a l’andorrana

Per El Periòdic

Fogueres per torrar les castanyes.
Fogueres per torrar les castanyes. | Àlex Lara
Amb l’arribada de Tots Sants torna la popular i tradicional castanyada del darrer dia d’octubre, al centre d’Encamp però també al Pas de la Casa.

Respectivament, les places de Sant Miquel i la de l’Església aplegaran, a partir de les set del vespre al centre i de les vuit de la nit a la vila fronterera, les fogueres on es torraran els quilos i quilos reservats per al dia 31 d’enguany, així com les paperines i, com no, els porrons de moscatell que han d’ajudar els encampadans a empassar el fruit. 
 
Si aquesta reunió anual està pensada per a totes les edats i a la gran majoria ens caldrà esperar a l’últim dissabte del mes per trobar-nos al voltant de les fogueres cilíndriques per gaudir del berenar, els infants i els padrins de la parròquia tindran, en aquest sentit, una mica més de sort. El Comú d’Encamp té preparades, en especial per a cadascun d’aquests col·lectius i com també ve sent habitual des d’anys enrere, sengles activitats encarades a commemorar els avantpassats d’una banda però també, de l’altra, acomiadar-se els uns dels altres abans d’endinsar-se en una setmana en què totes dues generacions compartiran, molt probablement, les seves vacances.
 
Berenar pels padrins/ Encara són les dones les que major propensió i interès mostren vers el món de la gastronomia, malgrat els esforços, des del Departament de Socials de l’administració encampadana, d’imbricar també els padrins en l’elaboració dels més de 1.200 panellets que el proper dia 22 d’octubre berenaran en germanor amb la gent gran d’Andorra la Vella, com ja va fer-se l’anterior any, si bé la darrera festa també va comptar amb la presència dels avis de Canillo i de Sant Julià de Lòria. En total, la festa de Tots Sants de la Gent Gran acollia l’octubre de 2014 235 padrins que, amb la presència dels cònsols majors d’Encamp i d’Andorra la Vella, Jordi Mas i l’actual ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, vetllava per reunir amics de diferents parròquies. Enguany, com no pot ser d’una altra forma, s’espera assolir el mateix èxit, amb una participació igualment nombrosa.
 
Abans que la Gent Gran d’Encamp i de la capital es tornin trobar per menjar castanyes i els pastissets típics de Tots Sants, però, caldrà preparar-ho.
El dia anterior a la data prevista per a aquest esdeveniment, el Comú d’Encamp ha organitzat un taller de panellets que tindrà lloc a la cuina de la sala de conferències del Complex Esportiu i Sociocultural del poble. El taller s’iniciarà a les 15.30 hores del dia 21. Mà a mà, cinc padrines del poble amfitrió i unes altres cinc àvies de la parròquia convidada treballaran tota la tarda per elaborar els dolços que l’endemà es compartiran en germanor al mateix Complex. Des de l’organització es calcula que participin de l’àpat unes tres centenes de persones. Tenint en consideració que comptaran a quatre panellets per cap, les cuineres hauran de preparar aproximadament uns 1.200 panellets. No obstant, amb previsió i esperant que els panellets tinguin èxit entre els comensals, se’n prepararan uns 1.500.
 
Coco, codonys, ametlles i, com no pinyons. Seran els ingredients estrella dels pastissets típics d’aquesta època. Tots ells fan maridatge perfecte amb el moscatell, que serà també la beguda protagonista, com no podia ser d’una altra manera. Per als qui creguin que amb el sucre dels pastissos n’hi ha, prou podran fer baixar les castanyes –no podien faltar en aquesta trobada– amb sucs de fruita de diferents sabors i també amb aigua. 
 
Totes les persones grans que vulguin gaudir de la celebració, que serà gratuïta per al col·lectiu de gent gran tant de la parròquia com d’Andorra la Vella, han de confirmar abans la seva assistència a La Valireta, a través del Departament de Socials del Comú d’Encamp per tal que es pugui preveure la xifra d’assistents i, d’aquesta manera, la quantitat d’ingredients necessaris per a dur a terme el berenar. La previsió, però, parla d’entre 35 i 40 quilograms de castanyes, que es prepararan el mateix dia per tal que els padrins i les autoritats que els acompanyin el proper 22 d’octubre, a partir de dos quarts de cinc de la tarda, puguin gaurdir-ne calentes.
 
La trobada se celebra amb més d’una setmana d’antelació per assegurar que la gent pugui assistir-hi: la setmana immediatament posterior els infants tindran vacances escolars  i, de ben segur, molts d’ells deixaran les seves activitats quotidianes per poder-se estar amb els néts. Plegats podran assistir, ara sí el dia 31, a la castanyada popular oberta per a tots els públics a la plaça de l’Església del Pas de la Casa i a Sant Miquel, a Encamp, on cada any s’apleguen desenes de persones en busca de les seves paperines calentes.
Tots Sants per als Infants
 
Per als nens que no es quedin, durant el període de vacances, amb els seus avis,el Comú d’Encamp prepara activitats alternatives i que també han arribat a consolidar-se després d’anys de realitzar-se. 
 
El primer dia de les vacances, a les sis de la tarda i en el marc temàtic del propi període festiu, la biblioteca comunal acollirà l’explicació d’un conte de terror per a nens d’entre quatre i set anys. Mercè Fernández explicarà un conte que gira en conte d’un castell encantat habitat per monstres i fantasmes, molt propi de Halloween. 
 
La biblioteca comunal del Pas de la Casa, de la seva banda, també disposarà d’una activitat molt pròpia de finals d’octubre. El proper dijous, dia 29, a dos quarts de sis de la tarda, s’oferirà a l’espai un taller per a que els infants que hi assisteixin realitzin la seva pròpia decoració.
 
Marta Linares ensenyarà als nens d’entre sis i 12 anys a confeccionar ratpenats a partir de materials reciclables. Amb els rotllos de paper, cartolina i pocs estris més,com retoladors i llapis de colors, Linares mostrarà com fer originals ratpenats per penjar a l’habitació o per a utilitzar com a decoració durant aquests dies de Tots Sants.
 
I per a entretenir els infants durant les vacances, torna la setmana de colònies. Com a l’estiu, durant Tots Sants l’Àrea de Jovent tornarà a oferir l’habitual sortida a l’Alberg de la Baronia. Del 26 al 30 d’octubre, tal com va informar ahir l’Espai Jove d’Encamp a través de la seva pàgina de Facebook, la casa de colònies dels Cortals tornarà a aplegar la sortida que cada any es prepara per a nens que es comprenguin entre els sis i els 12 anys.
 
Aquesta proposta, d’acord amb la capacitat de la llar, podrà acollir fins a 50 infants. Durant la seva estada als Cortals d’Encamp els nens gaudiran de tallers de cuina per a preparar els plats més terrorífics, jocs de pistes, gimcanes, visionats de pel·lícules relacionades amb la celebració de la nit de les bruixes, activitats esportives... I moltes altres propostes que, com es fa tradicionalment, finalitzaran amb un berenar de castanyes, panellets, coca i xocolata entre tots plegats, per donar per tancada la setmana de vacances amb motiu de Tots Sants.
 
Encamp té en compte tots els públics pel que, a més de la castanyada popular oberta a tothom, del diversos tallers i activitats per als més petits i del berenar per als padrins en companyia de la gent gran d’Andorra la Vella, també s’ha pensat en els adolescents. Com ja ve sent habitual els darrers anys, l’Espai Jove de la Parròquia torna aquest octubre a preparar una sortida al parc d’atraccions de Port Aventura, que també es troba actualment celebrant Halloween. Aquesta sortida, prevista pels dies 29 i 30 d’octubre, va dirigida all jovent d’entre 12 i 17 anys. El preu del viatge és de 85 euros, amb un 10% per als usuaris de Carnet Jove.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT