PUBLICITAT

La Massana

Medi Ambient descarta ampliar l’actual 4% de sól agrícola

La meteorologia i orografia impossibiliten crear nous cultius

Per M. C.

Dempeus, el director del departament d’Agricultura, Landry Riba, durant la seva intervenció d’ahir.
Dempeus, el director del departament d’Agricultura, Landry Riba, durant la seva intervenció d’ahir. | TONY LARA
Del sól del Principat, únicament un 4% és apte per a ésser destinat a l’explotació agrícola. Les característiques meteorològiques però també les especificitats de l’orografia andorrana i la consegüent dificultat de mecanització són, entre altres aspectes, els factors que impossibiliten ampliar el percentatge de superfície destinada al conreu, magrat els esforços dedicats per part de l’administració pertinent a cercar vies d’ampliació. L’exposició i anàlisi d’aquests elements així com de l’evolució històrica del sòl del país va ser abarcada ahir en una jornada de conferències organitzada entorn de l’Any Internacional dels sòls.
 
Aquesta trobada, celebrada a Casa Rull perquè «és un marc absolutament representatiu» de la temàtica agrícola, va tenir lloc per la instància per part de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO, en anglès) a conscienciar la població sobre el tema, després d’haver decretat per a aquest 2015 la celebració de l’Any Internacional dels Sòls. 
 
Tot i ser ser un tema «molt desconegut» es tracta d’una assumpte «amb molt importància», tal com va destacar la ministra de Media Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, durant la intervenció amb què donava el tret de sortida al seguit de conferències centrades en la situació, usos i estudi dels sòls, però també de les pastures i de les esllavissades, entre altres temes. 
 
Calvó va voler destacar la qualitat del sòl tot afirmant que, malgrat «tenim un sól d’alta muntanya, amb les limitacions que això suposa a nivell de substracte», no s’han de lamentar «zones contaminades».
De la seva banda i en aquest sentit, el director del departament d’Agricultura encarregat d’obrir el cicle d’intervencions, Landry Riba, va afegir que són aquestes limitacions les que «fan complexa la producció però sobretot el rendiment agrícola», que «fa dos segles» que es xifra en el mateix nivell. Els antecedents i la minça superfície dedicada a l’àmbit agrícola venen reforçades per la producció que hi té lloc: del total del 4% de terra dedicat a l’agricultura a Andorra, «pràcticament la totalitat la dediquem als a les pastures i a generar aliment pel bestiar». Fora del 80-90% que això suposa, un 8% del sòl és per a la producció de tabac i, el restant i en menor mesura, per a vinyes i fruiters. 
 
L’acte dedicat als sòls es va tancar amb l’entrega de premis del concurs dels prats florits d’enguany, on van participar diferents explotacions agràries. Aquesta inciaitiva compta cada vegada amb més adeptes, segons el president de l’ASPRA, Xavier Coma. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT